Prima pagină » Știri » 200 de profesori protestează la Parlament și amenință că închid școlile din 12 iunie

200 de profesori protestează la Parlament și amenință că închid școlile din 12 iunie

Aproximativ 200 de profesori protestează în fața Palatului Parlamentului, nemulțumiți de salariile din învățământ. Sindicaliștii spun că e posibil ca dascălii să închidă școlile începând cu 12 iunie.

„Ne aflăm în fața Parlamentului deoarece astăzi (miercuri-n.r.) au programat să finalizeze discuțiile pe legea salarizării, urmând ca săptămâna viitoare să intre în plen. Nu ne-am înțeles la discuții, învățământul a rămas în continuare în ultima treime, maximul care poate fi atins pe o scară de la 1 la 12 este 2,6, iar profesorul debutant are undeva în jur de 1,6 sau 1,7. Din păcate și această guvernare lasă învățământul în derizortiu, motiv pentru care astăzi Colegiul Liderilor a hotărât ca săptămâna viitoare să lanseze un referendum și dacă vom obține feedbackul de la colegii noștri, începând cu 12 iunie, vom închide școlile”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Constantin Rada, secretarul general al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).

Practic, este vorba de ultima săptămână de școală a elevilor și este posibil, spun sindicaliștii, ca profesorii să nu încheie situațiile școlare.

„Nu ne dorim lucrul ăsta ne dorim ca parlamentarii să înțeleagă să situeze învățământul acolo unde îi este locul. Am solicitat Guvernului, partidelor politice, Parlamentului ca învățământul să fie catalogat cu un salariu având un coeficient echivalentul a 35 la sută din salariul președintelui, salariul maxim și de acolo să eșalonăm în jos”, a completat Rada.

Sindicaliștii recunosc faptul că în legea salarizării sunt prevăzute măriri și de sută la sută, însă spun că, în decurs de cinci ani de zile, aceste majorări nu vor modifica de fapt nimic, deoarece, la ora actuală, salariul maxim în învățământ este 22% din salariul președintelui și peste cinci ani, va fi de 23%, deci practic aceasta este adevărata creștere, de trei procente.

Totodată, nu este exclusă și boicotarea examenelor naționale.

Potrivit draftului legii salarizării, angajații din educație ar urma să primească, până în 2022, măriri de salariu de peste 100%. Cei care vor beneficia cel mai mult de creșteri vor fi cadrele didactice din învățământul preuniversitar.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată și cu gradul didactic I are, în momentul de față, un salariu de aproximativ 2.500 de lei. La anul, în 2018, acesta va ajunge să câștige cu 50% în plus, adică, peste 3.700 de lei, urmând ca până în 2022 să se ajungă la un salariu de bază cuprins între 4.300 și 5.500, în funcție de vechimea în învățământ.

Potrivit legii salarizării, un învățător sau educator cu gradul I didactic va primi până în 2022 un salariu mărit cu peste 100%. Mai exact, dacă acum primește lunar aproximativ 2.000 de lei, în 2018, va câștiga cu 50% în plus, adică puțin peste 3.000 de lei. Iar în 2022, în funcție de numărul anilor petrecuți în sistemul de educație, învățătorii vor primi un salariul cuprins între 4.000 și 4.400 de lei, lunar.

Potrivit draftului proiectului de lege, acestor sume li se adaugă sporurile și vechimea, ce pot ajunge, cumulate, până la 95%, în funcție de specificul fiecărei meserii și vechimea în munca a angajatului.

Autor