20.000 de deținuți – criminali, violatori, hoți – au beneficiat de grațiere mascată / Avertismentul sindicatelor din penitenciare

20.000 de deținuți - criminali, violatori, hoți - au beneficiat de grațiere mascată / Avertismentul sindicatelor din penitenciare
Publicat: 05/08/2019, 09:38

„Salutăm faptul că Ministerul Justiției este foarte atent la respectarea obligațiilor legale față de infractori, după cum rezultă din recentele precizări pe marginea proiectului referitor la actualizarea normei de hrană a deținuților. Evident că Ministerul Justiției trebuie să respecte legea. Așa este uman și așa este normal. În acest context reamintim ministrului Justiției că și obligațiile legale față de justițiabili, victimele infracțiunilor și personalul din justiție, probațiune și penitenciare trebuie respectate la fel de scrupulos. Din păcate la acest capitol lucrurile nu stau la fel de bine și trebuie reamintite câteva restanțe. Justițiabilul, plătitor de impozite și alegător, are dreptul la o justiție funcțională, iar în acest sens sunt multe de făcut. Infrastructura instituțională și legală a justițieiu este extrem de fragilă și aici ar fi interesat de văzut ce planuri are ministrul Birchall pentru a schimba situația”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Sindicaliștii amintesc că plata orelor suplimentare restante și nerecuperate de către personalul din penitenciare este de asemea o obligație legală. „Ministerul Justiției ignoră de ani buni solicitarea de a-și plăti datoria după cum ignoră și obligația asumată de a debloca proceduriler de resurse umane din penitenciare, în acest din urmă caz acționând chiar împotriva legii. Ministerul Justiției a achiesat la soluția adoptării unui Statut al polițiștilor de penitenciare care include prevederi declarate neconstituționale referitoare la organizarea concursurilor de ocupare a funcțiilor vacante și nu se grăbește să intre în legalitate”, potrivit sursei citate.

Condițiile corespunzătoare din penitenciare sunt o altă obligație legală, arată FSANP.

„Nici aici Ministerul Justiției nu se grăbește să respecte legea. Majoritatea penitenciarelor sunt necorespunzătoare pentru deținuți, nu și pentru personal. În pofida angajamentelor publice, bugetul pentru investiții a fost redus constant în ultimii 3 ani. Printr-o lege extrem de dubioasă, aproximativ 20.000 de deținuți – criminali, tâlhari, violatori, hoți – au beneficiat de grațierea mascată a 1/5 din pedeapsă. Nici aici ministerul Justiției n-a făcut nimic pentru a se asigura că aceștia nu se vor întoarce încurajați de clemența guvernanților. Dacă proiecte pentru favorizarea infractorilor au tot fost, în ceea ce privește protecția victimelor nici măcar obligațiile impuse de Uniunea Europeană nu le respectă Ministerul Justiției. După mai bine de 4 ani de la expirarea termenului de implementare, România încă nu are un cadru legal și instituțional pentru asistența victimelor infracțiunilor”, arată Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).

Sindicaliștii încheie transmișând că lista obligațiilor pe care Ministerul Justiției „nu se grăbește sau uită să le respecte e mai lungă”. „Ne facem însă datoria de a reaminti unui alt ministru al justiției că siguranța cetățeanului trebuie să fie în centrul strategiei pentru justiție, nicidecum politicieni cu probleme penale ori infractori de drept comun”, conchid aceștia.

Reacția FSANP vine după ce Ministerul Justiției, printr-un proiect de ordin, a propus suplimentarea banilor pentru normele de hrană ale persoanele private de libertate. Potrivit legii, sumele de bani alocate pentru hrana deținuților se modifică dacă, prin inflație, prețul alimentelor depășește 5% de la ultima actualizare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
"Eu sunt cel pe care îl căutaţi!" Autorul masacrului din Germania s-a predat. Atacul cu...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
A murit Christoph Daum, fostul antrenor al Naționalei de fotbal. O boală gravă l-a răpus...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
Hackerii atacă utilizatorii iOS și Android prin metode care imită aplicații reale, spun experții
Chris Hemsworth a cântat alături de Ed Sheeran la concertul din București. Imaginile complet neașteptate...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au aniversat Gabriela Cristea și Tavi Clonda 5 ani de la căsătorie
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Misiunea secretă pe care a îndeplinit-o un diplomat român la cererea primului-ministru francez: „Vei pleca...