21 DE ZILE. Cronologia unei crize care arată ADEVĂRATA FAȚĂ a sistemului de sănătate din România
Cauza exactă a îmbolnăvirilor s-a descoperit abia la 17 zile de la începerea crizei, o tulpină extrem de agresivă a bacteriei E. coli, care ar fi putut fi descoperită mai din timp dacă se efectuau teste. Acestea însă nu existau în spitalul de la Pitești, unde în cele mai multe cazuri copiii au fost tratați cu antibiotice înainte de a fi transferați la București când medicii și-au dat seama că sunt depășiți de situație. Cât privește sursa, abia după 20 de zile este suspectată brânza de vaci produsă de firma „Lactate Brădet”, unde s-a identificat bacteria într-un lot de 25 de kilograme.
Evoluția situației la scos la iveală nereguli în lanț. Protocoalele nu au fost respectate, cazurile nu au fost raportate. Direcția de Sănătate Publică Argeș a aflat abia în ziua în care grupul de copiii în stare gravă a fost transferat la București că încă de la începutul lunii februarie la Spitalul de Pediatrie din Pitești fuseseră internați micuți care sufereau de sindrom hemolitic uremic, dintre care unul a murit pe 4 februarie. Corpul de control al premierului a descoperit că în Spitatul de Pediatrie Pitești nu există un medic epidemiolog și că reprezentanții spitalului comunicau de mai mult de un an de zile rezultate epidemiologice favorabile unității medicale în ceea ce privește existența infecțiilor intraspitalicești, chiar dacă testele nu erau făcute niciodată. De asemenea, cazurile nu au fost raportate potrivit protocoalelor. S-au cerut demisii și s-au căutat vinovați.
Gândul vă propune o retrospectivă a unui caz grav în care se caută încă răspunsuri și care a scos la iveală, o dată în plus, o parte dintre hibele sistemului de sănătate românesc și incapacitatea autorităților de a gestiona situațiile de maximă urgență.
ZIUA 1 – 9 februarie: Apare informația conform căreia mai mulți bebeluși din Argeș au fost aduși la Spitalul „Marie Curie” în stare foarte gravă. Este ziua în care Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș află că de la începutul lunii februarie, la Spitalul de Pediatrie din Pitești fuseseră internați mai mulți copii care sufereau de sindrom hemolitic uremic, chiar dacă pe 4 februarie, din această cauză, murise o fetiță de 11 luni din Topoloveni.
DSP Argeș desshide o anchetă epidemiologică, iar Prefectura Argeș convoacă o ședință a Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a discuta situația copiilor transferați la București.
ZIUA 2 – 10 februarie: Ministerul Sănătății publică un comunicat de presă în care anunță că echipe ale Ministerului vor investiga cauzele posibile de îmbolnăvire a copiilor din Argeș. În cazul copilului decedat pe 4 februarie se confirmase prezența bacteriei Escherichia Coli (E coli).
„Măsurile luate de autoritățile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariție a acestor îmbolnăviri, verificarea condițiilor de spitalizare în unitățile unde acești copii sunt îngrijiți și asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului și terapiei acestora.
În perioada imediat următoare MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfășurate de autoritățile de sănătate publică din județul Argeș și Municipiul București și va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului și recomandărilor, împreună cu Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică – INSP”, se arăta în comunicatul de presă.
ZIUA 3 – 11 februarie: În noaptea de 10 spre 11 februarie, alți 13 bebeluși și au ajuns la spitalele din Argeș. Medicii au identificat patru cazuri de rotavirus și patru cazuri de boală diareică acută, potrivit comunicatului publicat de Prefectura Argeș. Aceste cazuri se adaugă celor 14 copii care au fost transferați și internați în spitalele din București și în cazul cărora se vorbește despre 12 cazuri de boală diareică acută și 2 cazuri de rotavirus.
Echipa de epidemiologi a Ministerului Sănătății, Institutului Național de Sănătate Publică și a Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” ajunge la Pitești și urmează să verifice modul în care se desfășoară ancheta epidemiologică și inspecția de la Spitalul de Pediatrie din Pitești.
ZIUA 4 – 12 februarie: La Spitalul „Marie Curie” se află internați 11 copii cu sindrom hemolitic uremic, cu vârste cuprinse între 5 luni și 3 ani. Trei dintre ei sunt în stare gravă, la terapie intensivă. Cinci dintre aceștia au nevoie de dializă peritoneală, iar ceilalți trei nu necesită această procedură. Medicul Mihaela Bălgrădean declară că în cazul copiilor internați la Bucureși pot apărea complicații precum convulsii, pancreatite, insuficiențe cardiace sau pulmonare și ulcere.
De asemenea, medicii de la „Marie Curie” exclud posibilitatea ca bacteria cu care sunt infectați copiii să fi fost luată din spitalele din Argeș, pentru că, spun ei, unii dintre micuți nu fuseseră internați în spitatele județene înainte de a ajunge la București.
Mai mult, Poliția a declanșat o anchetă și cere documente de la Agenția de Mediu, DSP Argeș, Apele Române și trei mari distribuitori de apă, potrivit informațiilor Mediafax, iar Avocatul Poporului se autosesizează în acest caz.
Ancheta DSP Argeș este și ea în desfășurare, echipele formate din specialiști de la DSP recoltează probe din casele copiilor internați la București, din alimente, din apa de la rețea și din cea îmbuteliată. Rezultatele urmează să fie făcute publice în termen de 72 de ore.
Medicii de la Marie Curie sunt și ei uimiți și nu își amintesc să se mai fi confruntat cu o asemenea situație. „Nu s-a întâmplat niciodată să avem atâtea cazuri, e un mister și pentru noi, nu ne putem imagina cum a fost posibil așa ceva”, a declarat Radu Tăbăcaru, șeful secției Anestezie și Terapie Intensivă.
ZIUA 5 – 13 februarie: Se pune în discuție o nouă pistă în ceea ce privește cauza îmbolnăvirilor și urmează să fie verificate portocalele din mai multe loturi prezente în județul Argeș, după ce mama fetiței de 11 luni decedată în urmă cu o săptămână a povestit că fetița începuse să bea suc de portocale. Autoritățile dau un termen de o săptămână pentru obținerea rezultatelor testelor.
ZIUA 6 – 14 februarie: Dintre cei 11 copii internați la „Marie Curie”, cinci sunt în continuare în stare gravă. Doi dintre aceștia sunt ventilați mecanic. În cazul niciunuia dintre cei de la nefrologie nu se așteaptă externarea în perioada următoare.
Echipele Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Argeș au colectat probe din portocalele comercializate în hipermarketurile din Topoloveni, Curtea de Argeș. Câmpulung, Mioveni și Pitești și se așteaptă să descopere pesticide în urma testelor care vor fi făcute la București.
ZIUA 7 – 15 februarie: La o săptămână după transferul la București, o fetiță de 10 luni moare la „Marie Curie”. Este al doilea deces după cel din 4 februarie.
Alți 10 copii rămân internați, dintre care patru sunt în stare gravă, unul dintre ei fiind ventilat mecanic. La unul dintre bebeluși s-a întrerupt dializa, alți trei având în continuare nevoie de această procedură.
Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, confirmă că în urma testelor, a reieșit că portocalele nu sunt cauza infecției și că nu conțin pesticide care să fi putut provoca infecțiile copiilor.
ZIUA 8 – 16 februarie: Moare al treilea copil. Este vorba despre o fetiță de un an și patru luni internată la „Marie Curie”. Trei copii se află în continuare la terapie intensivă și alți șase la secția de nefrologie.
Autoritățile cer abia acum ajutor internațional după ce microbilogul Alexandru Rafila declarase că nu întotdeauna se reușește identificarea surselor pentru astfel de infecții și că speciliștii vor încerca în continuare.
De asemenea, Corpul de control al premierului face verificări în cazul copiilor din Argeș, privind modul în care este asigurat tratamentul medical și modalitatea în care sunt investigate cauzele îmbolnăvirii.
ZIUA 9 – 17 februarie: Doi copii din Argeș sunt transferați la București, iar DSP Argeș raportează că la Spitalul de Pediatrie din Pitești au fost internați încă 11 copii cu infecții digestive severe. În total, în spitalele din Argeș sunt internați 42 de copii cu astfel de infecții.
Sursa contaminării este în continuare necunoscută, iar ministrul sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu este chemat la audieri în Parlament și se declară „foarte frustrat” că nu există rezultatele anchetei în cazul îmbolnăvirii copiilor.
Microbiologul Alexandru Rafila declară că Societatea Română de Microbiologie nu a stabilit până acum că în cazul copiilor cu sindrom hemolitic uremic este vorba despre infecția cu bacteria E coli și că nici vaccinurile nu pot fi de vină, având în vedere că doar doi copii fuseseră vaccinați.
La spitalul „Marie Curie” sunt în continuare internați nouă copii.
ZIUA 10 – 18 februarie: Experții internaționali de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor ajung în București.
La „Marie Curie” este externat un copil. Alți șapte rămân în continuare în spital, pentru doi dintre ei fiind necesară dializa.
ZIUA 11 – 19 februarie: Premierul Dacian Cioloș merge la Spitalul de Pediatrie Pitești, unde constată lipsa unui epidemiolog din această unitate medicală. Premierul este interesat de modul în care s-au petrecut lucrurile după ce copiii au ajuns în spitalul din Pitești. Acolo sunt internați în continuare 33 de copii.
ZIUA 13 – 21 februarie: Medicii de la „Marie Curie” declară că starea celor șapte copii s-a îmbunătățit, unul singur rămânând la terapie intensivă. Cei șase copii de la nefrologie se hrănesc pe cale naturală.
Echipele de epidemiologi din țară și din străinătate continuă cercetările pentru a identifica sursa infecției.â
ZIUA 15 – 23 februarie: Un alt copil este externat de la Spitalul „Marie Curie”.
ZIUA 16 – 24 februarie: O fetiță de un an și patru luni din Mioveni este transferată la „Marie Curie”, fiind diagnosticată de medicii din Argeș cu gastroenterocolită.
ZIUA 17 – 25 februarie: Ministrul sănătății face publice rezultatele anchetei epidemiologice și declară că specialiștii au descoperit că o tulpină diferită de E coli este cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș. Astfel, ANSVSA va colabora cu Ministerul Sănătății pentru a identifica alimentele care i-au îmbolnăvit pe copii. Ei urmează să verifice lactatele (laptele de vacă, iaurtul, brânza de vaci), carnea (vită și pui), fructele și legumele achiziționate fie din comerț, fie provenite din gospodăria proprie sau de la persoane particulare. Problele vor fi trimise la București pentru teste, iar rezultatele pot dura între 2 și 4 zile.
Se descoperă că un copil internat cu o zi în urmă la București este în stare gravă după ce a fost plimbată timp de 11 zile între spitalele din Argeș și București. Aceasta a fost diagnosticată cu enterocolită deși suferă, de fapt, de sindrom hemolitic uremic.
Ministerul Sănătății cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești, iar Prefectul județului Argeș cere și demisia DSP Argeș. Directorii celor două instituții declară că nu se consideră vinovați să că așteaptă să fie demiși.
ZIUA 18 – 26 februarie: Corpul de control al premierului a constatat probleme de ordin administrativ la Spitalul de Pediatrie din Pitești care a raportat în perioada ianuarie 2015 – februarie 2016 că în spital nu există infecții nosocomiale, deși nu a efectuat nicio analiză în acest sens.
ZIUA 19 – 28 februarie: Alți trei copii cu infecții digestive au fost internați în Argeș în ultimele 24 de ore, astfel că numărul celor aflați în spitalele din acest județ ajunge la 45.
ZIUA 20 – 29 februarie: Bacteria E coli O26, cauza îmbolnăvirii bebelușilor, este descoperită în produsele lactate din județul Argeș, mai precis în brânza de vacă produsă de firma „Lactate Brădet”, potrivit declarațiilor ministrului agriculturii Achim Irimescu. Bacteria a fost identificată într-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vacă, produsă la 22 feburarie 2015. În cazul unuia dintre copiii care au murit la „Marie Curie” se confirmă faptul că a consumat brânză de la acel producător.
Unul dintre copiii de la „Marie Curie” a fost transferat în stare gravă la terapie intensivă după ce au apărut complicații neurologice.
Numărul copiilor internați în spitalele din Argeș cu infecții digestive severe crește la 51, după ce alți șase copii sunt spitalizați.
ZIUA 21 – 1 martie: Alți 11 copii cu probleme digestive grave au fost internați în ultimele 24 de ore în Argeș, numărul total ajungând la 62, potrivit informațiilor date de Prefectură.
La „Marie Curie” un copil este externat. La nefrologie rămân în continuare trei copii, iar un altul este în continuare la terapie intensivă.
Patronul firmei Lactate Brădet, Marius Badea, a declarat că, deși se consideră nevinovat, va închide producția pentru că în urma acestui scandal firma nu se mai poate reabilita.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, anunță noi controale în Argeș și așteaptă rezultatul testelor pentru aproximativ 140 de probe prelevate de la produsele lactate, după ce E coli a fost descoperită în alimentele lactate din Argeș. Au fost prelevate 337 de probe, dar rezultatele sunt finalizate doar pentru 194 dintre ele. Rezultatele finale putând fi date după finalizarea totală a testelor.