25 de state UE, între care și România, au semnat un nou angajament în domeniul apărării, în cadrul PESCO
„În iunie am spus că este timpul de a o trezit pe Frumoasa Adormită a Tratatului de la Lisabona: cooperarea structurată permanentă. Șase luni mai târziu se întâmplă. Salut pașii făcuți astăzi de statele membre pentru a fonda o Uniunea Europeană a Apărării. Europa nu poate și nu ar trebui să externalizeze securitatea și apărarea”, a declarat președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, făcând referire la dependența UE față de capabilitățile militare NATO.
Fondul European de Apărare pe care Comisia Europeană l-a propus va completa aceste eforturi și va acționa ca un stimulent pentru cooperarea în apărare – inclusiv finanțarea potențială pentru câteva din proiectele prezentate astăzi”, a adăugat Juncker.
Cooperarea Structurată Permanentă (PESCO) este un instrument menționat în Tratatul Uniunii Europene și menit să permită statelor membre să-și dezvolte cooperarea în domeniul apărării și securității.
Pe 13 noiembrie, 23 de state (Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburt, Țările de Jos, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Spania și Suedia) au făcut primul pas spre lansarea Cooperării Structurate Permanente în domeniul apărării, prin semnarea unei notificări trimise apoi către Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Federica Mogherini. Ulterior s-au alăturat Irlanda și Portugalia.
Aceste state au semnat astăzi o declarație prin care anunță pregătirea primelor proiecte în domenii precum înfințarea unor sedii medicale ale UE, supravegherea maritimă, dronele subacvatice și securitatea cibernetică.
În timp ce PESCO este un proiect interguvernamental, Fondul European de Apărare, propus de Comisia Europeană în iunie, va permite atât dezvoltarea cooperării, cât și achiziționarea echipamentului necesar și tehnologiei militare prin finanțarea comună din bugetul UE și suportul practic al Instituției europene.