Un număr de 25 de familii de romi din comuna bistrițeană Dumitrița au primit în dar, vineri, de Moș Nicolae, câte o vacă din rasa Holstein Friza de la Fundația Heifer România, localnicii luându-și angajamentul că vor dărui prima vițică fătată altei familii nevoiașe.
Înainte să fie distribuite oamenilor, pe bază de tragere la sorți, animalele au așteptat într-un țarc în fața Primăriei Dumitrița, iar în jurul lor au roit femei, bărbați, copii, oameni de toate vârstele care nu mai puteau de bucurie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Sunt foarte bucuroasă. Mă bucur de văcuță. Noi suntem șase persoane, avem copii care i-au pus deja nume. I-au zis Joiana. Au spus că îi vor da fân, apă, se vor scula de dimineață și vor îngriji văcuța”, a declarat Livia Cocoș, una dintre beneficiare.
„Cine nu s-ar bucura? Am o familie numeroasă, cinci copii, și le mulțumesc oamenilor acestora, de bine, că ne-au dăruit câte un animal. La rândul nostru, sperăm să fim în stare să dăm și noi la alții. Văcuța e importantă pentru noi. De multe ori, cu banii în mână, nu-ți dă nimeni un litru de lapte. Am și copii de trei ani, și mai mărișori și avem nevoie de lapte. Avem grajd, avem nutreț, mai avem doi cai, porci, vacă nu am avut. Am avut acum 2-3 ani, dar a trebuit să o vindem. Pe asta nu o vom vinde sub nicio formă. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat și oamenilor acestora de suflet și le mulțumit că ne-au putut ajuta. Ne-au făcut sărbătorile foarte frumoase”, a spus și Vili Țuțura, un bărbat dintr-o familie cu cinci copii.
O femeie care a adus pe lume 12 copii, Ioana Fodor, s-a declarat de-a dreptul încântată de darul primit.
„Am 12 copii. Cel mai mare are 25 de ani, iar cel mic 2 ani. Ne descurcăm bine, mulțumim lui Dumnezeu. Mai avem o vacă, mai avem și un cal, gospodărie. Cu ajutorul lui Dumnezeu le facem toate. O să avem grijă de văcuță, cum să nu? Știm că trebuie să dăm o vițică altora, dar o dăm, cum să nu? Să se bucure și alții. Te bucuri când primești, dar și când dai”.
O altă femeie, Rafila Călușeri, a spus că văcuța este cel mai frumos dar pe care l-a primit vreodată de Moș Nicoale.
„Noi vom avea grijă de văcuță ca de un copil. Dacă ai grijă de animal, îți dă lapte. Eu vreau să dau vițica pe care o va făta juninca, dar atât vreau, la cine o dau să nu-și bată joc de ea, să aibă grijă de ea ca de un copil. Decât să-și bată joc de ea, să puie bota pe ea, mai bine să nu o ia. Să o lase la cel ce o îngrijește. Și oamenii aceștia care ne-au dat văcuța ne-au făcut poză acasă. Sunt bucuroși că a ajuns la o familie bună, nu la o familie la care nu-i pasă. Omul se vede după cum îi arată casa și după cum stau hainele pe el. De grajd nici nu mai zic. În grajd trebuie să faci curat. Mie nu-mi place să văd vaca cu balegă. Eu îi spăl coada. Ne bucurăm de văcuțele astea. Mai mare bucurie de Moș Nicolae nu am avut de când sunt pe pământ”, a spus femeia.
Coordonatorul departamentului de comunicare și relații publice de la Heifer România, Laura Manciu, a declarat că fundația a derulat 63 de proiecte în România, Republica Moldova și Bulgaria.
„Oamenii de aici, din Dumitrița, au fost entuziasmați de la început, dar sceptici totodată fiindcă nu au putut înțelege că le dăruim ceva în mod gratuit. Ne-au dat sute de telefoane să ne întrebe dacă nu le luăm cumva laptele, dacă nu le cerem bani înapoi. Acum sper că au înțeles care e ideea: va trebui fiecare să paseze mai departe primul produs femelă – e o condiție contractuală. Așa se multiplică investiția și se creează un pol de rasă pură în această comunitate, Dumitrița”, a spus ea.
Întrebată dacă nu există riscul ca romii să vândă animalele, ea a spus: „La nivel de proiecte, rata eșecului e foarte mică, dar la nivel de familii se mai întâmplă să vândă animalele. Aș fi ipocrită să vă spun că e 100% succes. Proiectul e însă monitorizat de noi. Cel puțin o dată pe lună un reprezentant Heifer va fi în comunitate. La trei luni, facem instruiri. Vom aduce și material seminal ca să populăm zona cu această rasă, Holstein Friza”.
Totodată, ea a precizat că vacile provin de la fermieri irlandezi care doresc să susțină alți fermieri să ajungă la un standard mai bun și să-și creeze o viziune.
„Evaluăm la 7.000 de lei costul unei văcuțe. Ele au venit patru zile pe drum, au fost cazate în hoteluri de animale, plasate în fermă de carantină. Cu toate costurile, o văcuță ajunge la 7.000 de lei”, a declarat Manciu.
Primarul din Dumitrița, Vasile Moga, a declarat că și administrația locală va monitoriza derularea proiectului.
„Azi chiar a venit Moș Nicolae la Dumitrița. Cele 25 de juninci de rasă ajung la tot atâtea familii nevoiașe. E un gest frumos, de ajutorare. Le asigură posibilitatea să-și creeze un venit pentru familie. E un lucru bun, fiindcă nu îi faci omului un dar și ai plecat. Îi dai omului undița și îl înveți să prindă peștele. Noi nu ne-am implicat în selectarea familiilor. Dânșii (de la fundație – n.r.) au avut criterii de selecție. Au ales familii cu copii mici care au nevoie de animal, familii care au experiență în creșterea animalelor și care, printr-o situație nefericită, au rămas fără animale. Au fost alese familiile care au posibilitatea să le întrețină. Nu putem da o ființă unor familii care nu au avut niciodată un animal în bătătură. Eu cred că nu există riscul să vândă animalele. Va fi o supraveghere din partea noastră, dar și a fundației. Vom fi atenți ca darul să se facă dar iarăși. Ei vor trebui să dea prima vițică altei familii nevoiașe. Se va încuraja spiritul de întrajutorare”, aspus Moga.
În comuna Dumitrița, sunt peste 1.200 de romi, circa 40% din populația comunei.
În cadrul celui mai nou program dezvoltat de Heifer România, peste 100 de familii rome vor intra în posesia mai multor juninci din rasa Holstein Friza.
Primii 25 de beneficiari ai programului sunt romii din comuna Dumitrița, județul Bistrița. Programul urmărește încurajarea familiilor de romi cu experiență în creșterea animalelor în vederea creării unei afaceri profitabile prin producția de lapte de bună calitate. Proiectul presupune o investiție de 1,4 milioane dolari și se va desfășura pe o perioadă de 4 ani, urmând a se extinde și în alte județe.
În total, 120 de familii vor intra în posesia de animale de rasă prin intermediul acestui program, al cărui scop este să încurajeze familiile de romi cu experiență în creșterea animalelor să se asocieze și să continue să-și dezvolte micile ferme pentru a avea pe termen lung afaceri profitabile prin producția de lapte de bună calitate. Proiectul urmează principiul de bază al Heifer International, „Passing on the gift – Dar din dar”.
„Astfel, fiecare dintre cei care primesc animale vor dona, la rândul lor, primele femele obținute altor familii din comunitate. În acest fel, darul inițial se va multiplica, iar lanțul beneficiarilor va crește. Prin stimularea zootehniei se va mări cantitatea de lapte de calitate europeana produsă și vor crește veniturile familiilor din comunitățile asistate. De asemenea, prin implementarea acestui proiect, se are în vedere și ameliorarea genetică a rasei Holstein Friza prin punerea la dispoziția operatorilor de însămînțări artificiale din zona Bistriței, în mod gratuit, a 28.000 doze de material seminal provenind de la tauri de mare valoare din Irlanda”, se arată într-un comunicat al organizației.
Fundația Heifer România, parte a Heifer International, oferă asistență comunităților nevoiașe și grupurilor dezavantajate pentru a le îmbunătăți standardele de viață, veniturile și alimentația.
Heifer România promovează dezvoltarea comunitară durabilă prin distribuirea de animale, instruiri și asistență tehnică pentru a ajuta comunitățile să dobândească siguranță în ceea ce privește hrana, veniturile si protectia mediului inconjurator.
Organizația dezvoltă proiecte cu animale, microcredite si însămânțări artificiale pe întreg teritoriul României, Moldovei și Bulgariei. Diversitatea proiectelor include beneficiari de diferite etnii și culturi, împreună cu o mare varietate de animale. Heifer România a dezvoltat până în prezent 63 de proiecte în trei țări.