26 de milioane de lei, aruncați anul trecut pe ajutoare sociale necuvenite

26 de milioane de lei, aruncați anul trecut pe ajutoare sociale necuvenite
Publicat: 26/12/2015, 11:51

Astfel, potrivit unui raport al Curții de Conturi aferent anului 2014, depus în Senat, numărul mediu lunar al persoanelor care au încasat beneficii de asistență socială a fost de 4,3 persoane. Dintre acești beneficiari, ponderea cea mai însemnată, respectiv circa 85% din total, o reprezintă copiii beneficiari de alocație de stat pentru copii, care au fost în număr de 3.7 milioane. Alte 247.620 de persoane au beneficiat de alocații pentru susținerea familiei, 171.231 persoane au beneficiat de indemnizații pentru creșterea copilului, iar 240.617 persoane de ajutoare sociale sub formă de venit minim garantat.

Fondurile publice pentru susținerea sistemului de beneficii de asistență socială, acordate prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, au fost în anul 2014, de 8.1 miliarde de lei (aproximativ 1.8 mld euro), reprezentând 1,21% din PIB, se mai arată în raportul Curții de Conturi. Instituția precizează că, în acțiunile de audit financiar întreprinse în anul 2014, au fost urmărite alocări de 5,5 miliarde de lei din bugetul de stat.

Astfel, aproximativ 2,6 miliarde de lei au mers către plata alocațiilor, 1,7 miliarde de lei către plata indemnizației lunare pentru creșterea copilului, inclusiv stimulentul lunar/de inserție, 261 de milioane de lei către alocația pentru susținerea familiei și 664 de milioane de lei către ajutorul social pentru asigurarea venitului minim garantat.

Curtea de Conturi a sesizat deficiențe în sistemul național de recuperare a debitelor din ajutoare sociale acordate necuvenit. Potrivit unor modificări legislative de la finele anului 2013, agențiile teritoriale aveau obligația de a transmite aceste debite la organele de executare silită din cadrul unităților administrativ-teritoriale, această instituție urmând să confirme preluarea în continuare a urmăririi debitului respectiv. În realitate, acest lucru nu s-a întâmplat însă, având în vedere lipsa unor instituții competente la nivel județean, dar și a unor deficiențe birocratice.

Din analizele Curții de Conturi, aproximativ 26 de milioane de lei au fost acordate nejustificat în cursul anului 2014.

Astfel, cea mai mare sumă de bani a provenit din sistemul privind ajutoarele sociale și alocațiile pentru susținerea familiei. Mai exact, 17.8 milioane de lei au fost acordate necuvenit din motive precum nedeclararea de către beneficiari a unor venituri nete realizate, deținerea unor bunuri care atrag excluderea acordării acestor beneficii, neachitarea impozitelor pentru bunurile deținute, nedeclararea conturilor la bănci mai mari de 3.000 de lei sau neprezentarea adeverințelor de la agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă de unde rezultă că sunt în căutarea unui loc de muncă și nu au refuzat unul

Alte peste 10 milioane de lei au fost acordate necuvenit în cazul indemnizației de creștere a copilului ca urmare a nedeclarării realizării altor venituri pe perioada încasării acestui drept, nerecalculării cuantumului dreptului în funcție de veniturile efectiv realizate, nesuspendarea plăților pentru ultima lună în plată, în condițiile în care celălalt părinte nu a solicitat acest drept pentru ultima lună din perioada totală a concediului de creștere a copilului cuvenit, precum și acordarea stimulentului lunar/de inserție în situația în care nu s-a făcut dovada începerii activității și implicit obținerea de venituri supuse impozitării.

Nu în ultimul rând, Curtea de Conturi sesizează că 176.000 de lei au fost acordate necuvenit prin alocațiile pentru copii, în condițiile în care sume de bani au mers către minori decedați, copii exmatriculați, care au abandonat școala sau care au repetat anul din cauza inspectoratelor județene care nu au transmis în timp util către autoritățile competente documentele justificative pentru încetarea plății.

În acest sens, Curtea de Conturi critică și activitatea Direcției de Inspecție Socială, care în cursul anului 2014 a desfășurat doar 17 acțiuni de control și numai în perioada 17 februarie – 30 mai 2014. Mai mult, în anul 2014, s-a realizat cel mai mic număr de campanii tematice din ultimii trei ani, adică numai 4, cu două mai puține față de anul 2013, când au fost realizate 6 campanii și cu una mai puțin față de anul 2012, când au fost realizate 5 campanii.

În cadrul celor patru campanii tematice naționale din anul 2014 toate suspiciunile au fost verificate (22.817 cazuri), dar dintre acestea s-au confirmat numai 28% (6.486 cazuri). Pentru cazurile confirmate s-au întocmit 5.457 decizii de debit în sumă de 9.4 milioane de lei lei, se arată în raportul Curții de Conturi.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar