265.000 de ouă contaminate cu Salmonella, oprite de la vânzare înainte de Paște
Un lot de 265.000 de ouă contaminate cu Salmonella a fost oprit de la comercializare de către inspectorii Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, se arată într-o notă de pe site-ul Instituției.
Un sfert de milion de ouă contaminate cu Salmonella, aproape de a ajunge pe piață
Potrivit Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, în cadrul controalelor desfășurate în această perioadă, a fost depistat și oprit de la comercializare un lot de 265.000 de ouă, contaminate cu Salmonella enteridis.
Instituția mai transmite că ouăle contaminate au fost depistate într-un centru de ambalare ouă din București, unde au fost puse sub sechestru oficial și dirijate pentru distrugere, la o unitate autorizată de neutralizare.
Potrivit ANSVSA, niciunul dintre ouăle din lotul contaminat nu au ajuns să fie comercializate.
„Ca urmare a controalelor inspectorilor Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice (transmisibile de la animale la om), a fost oprit de la comercializare un lot de 265.000 de ouă, contaminate cu Salmonella enteridis.
Ouăle contaminate au fost depistate într-un centru de ambalare ouă din București, unde au fost puse sub sechestru oficial și dirijate pentru distrugere, la o unitate autorizată de neutralizare.
Niciun ou din acest lot nu a ajuns la comercializare.
*Salmonellele sunt bacterii prezente în tubul digestiv al multor animale si pot contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, ouă, lapte, fructe de mare, legume, fructe.
În acest moment în lume sunt cunoscute peste 2.500 de tulpini (serotipuri) de Salmonella, dintre acestea foarte puţine provocând îmbolnăviri la oameni şi animale.
Consumul de produse contaminate cu Salmonella produce la oameni toxiinfecții alimentare care se manifestă prin febră, vărsături, dureri abdominale însoţite de diaree.
Severitatea salmonelozelor umane este dependentă de o serie de factori, cum ar fi: vârsta, starea generală de sănătate şi cantitatea de germeni ingerată; forme mai grave apar la indivizii foarte tineri sau bătrâni şi la cei cu sistemul imunitar deficitar.
ANSVSA desfășoară verificări în permanență pentru a asigura consumatorilor un comerț civilizat, cu produse sigure, controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.”