Peste 26.000 de alocații pentru susținerea familiei au fost suspendate în anul școlar trecut din cauza absențelor școlare ale copiilor, iar pentru alte 27.972 de familii a fost diminuat acest drept, precizează Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială într-un răspuns solicitat de MEDIAFAX.
Potrivit Agenției Naționale de Plăți și Inspecție Socială (ANPIS), la nivel național se acordă 278.346 de alocații pentru susținerea familiei.
Potrivit legislației în vigoare, acordarea acestui drept este condiționată de prezența copiilor la școală, absenteismul nemotivat putând duce la diminuarea sau chiar suspendarea acestei prestații sociale.
În răspunsul transmis agenției MEDIAFAX se arată că, în anul școlar trecut, 26.640 de alocații suspendate, 12.141 fiind suspendate în semestrul I și 14.499 în semestrul al II-lea.
De asemenea, în anul școlar 2011 – 2012, au fost diminuate alte 27.972 de astfel de alocații, 13.050 în primul semestru și 14.922 în semestrul al doilea.
Potrivit prevederilor Legii 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, acest drept poate fi diminuat sau suspendat în cazul în care copiii absentează nemotivat de la școală.
Astfel, articolul 28 din lege prevede că în cazul în care se constată absențe nemotivate pe parcursul unui semestru școlar, cuantumul alocației se diminuează proporțional cu numărul absentelor, respectiv cu câte 20 la sută pentru fiecare copil care înregistrează un număr de maximum zece absențe și cu câte 50 la sută pentru un număr de maximum 20 de absențe.
În astfel de cazuri, diminuarea se aplică începând cu luna următoare celei în care s-a constatat neîndeplinirea condiției și se menține timp de trei luni.
Potrivit articolului 29 din aceeași lege, plata alocației se suspendă în luna următoare celei în care se constată că un copil din familia beneficiară are peste 20 de absențe nemotivate.