Anchetatorii au adus la audieri 29 de persoane, în urma descinderilor de marți din Strehaia, Oradea, Zalău și Iași, într-un caz de fraudă prin emitere de facturi fictive ce a produs un prejudiciu statului estimat la trei milioane de euro, informează DIICOT.
„Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Oradea, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea, au procedat la destructurarea unui grup infracțional organizat, constituit din 29 de persoane, specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani”, arată sursa citată.
În acest scop, în cursul zilei de 23 octombrie 2012 au fost efectuate un număr de 22 de percheziții domiciliare la locuințele membrilor grupării precum si la sediile unor societati comerciale de pe raza municipiilor Oradea, Zalău și Iași și în localitatea Strehaia.
Membrii grupării, având ca lideri pe inculpații Valentin Stănescu și Camelia Viorica Patca, ar fi obținut beneficii financiare substanțiale, utilizând trei societăți comerciale din județul Bihor și alte trei din localitatea Strehaia, pentru crearea unui circuit financiar și comercial fictiv, în scopul preluării unor debite și cheltuieli financiare nerentabile aparținând unor societăți comerciale din județele Bihor, Sălaj și Timiș, administrate de liderii grupării.
Astfel, ca mod de operare, învinuiții au emis facturi fictive către societățile comerciale beneficiare și au restituit, în numerar și fără documente justificative, reprezentanților acestor firme, importante sume de bani, mai puțin comisionul de 5-12 la sută cuvenit membrilor grupării.
„Cu titlu de exemplu, în această modalitate, numai în cazul celor trei firme din Strehaia – controlate de inculpatul Valentin Stănescu a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 1.500.000 de euro”, arată DIICOT.
Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională este estimat la suma de 3.000.000 de euro, reprezentând impozitul de profit și TVA.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Oradea au fost conduse 29 de persoane în vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.
Polițiștii care au participat, marți, la descinderile de la Strehaia (Mehedinți) au fost atacați cu pietre de proprietarii palatelor la care au avut loc perchezițiile, într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de aproximativ trei milioane de euro.
Aproximativ 50 de ofițeri de la Crimă Organizată și polițiști de la Serviciul de Intervenție Rapidă au participat la perchezițiile domiciliare de la Strehaia, fiind vizate trei persoane suspectate într-un dosar de evaziune fiscală.
În timpul perchezițiilor făcute la unul dintre palatele romilor au avut loc incidente, rudele celor trei persoane vizate de anchetă atacându-i cu pietre pe jurnaliști și pe polițiști.
Incidentul a durat câteva minute, fără să fie înregistrate victime sau pagube importante.