Prima pagină » Știri » 30 de ani de la înființarea SMURD, aniversați în plină pandemie. Cum s-a desfășurat „aducerea spitalului la pacient”

30 de ani de la înființarea SMURD, aniversați în plină pandemie. Cum s-a desfășurat „aducerea spitalului la pacient”

30 de ani de la înființarea SMURD, aniversați în plină pandemie. Cum s-a desfășurat „aducerea spitalului la pacient”

Activitatea SMURD în România a început în 1990 prin experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţiona şi în alte ţări europene și avea la bază transferul unui echipaj medical la locul unde era pacientul aflat în stare critică. Azi se împlinesc 30 de ani de la „aducerea spitalului la pacient”.

ISU Mureș anunță, vineri, că se împlinesc 30 de ani de la înființarea Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare în România.

„Sunt 30 de ani de când, prin eforturi mari, s-a reușit , de când cetățenii declarau că sunt , cuvinte mari pentru anii 90. Serviciul nou înființat, aducea România pe harta lumii alături de țări ca Franța, Germania, Luxemburg, Belgia, Finlanda, Danemarca, SUA, Canada etc. Pe parcursul a 30 de ani, serviciul SMURD s-a îmbunătățit și dezvoltat continuu. Acum SMURD-ul este o emblemă a Ministerului Afacerilor Interne și un model pe care multe țări încearcă să-l adopte”, au transmis reprezentanții ISU Mureș, conform Mediafax.

De fapt, SMURD-ul s-a „născut” la Târgu-Mureș, experimentarea sistemului de urgenţă începând sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în septembrie 1990. Atunci a funționat doar cu personal voluntar.

Echipajul care se deplasa pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă era condus de un medic de anestezie şi terapie intensive şi de medicină de urgenţă.

De la SMUR la SMURD

Noul serviciu, numit SMUR – Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Acest lucru era asigurat atunci de o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.

SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare în anul 1991, sub forma unei donaţii din Germania, iar șoferii ambulanţei SMUR erau studenţi ai Facultăţii de Medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roşii din Târgu Mureş.

În anul 1993, SMUR a început să se dezvolte prin crearea camerei de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în vederea continuării îngrijirii pacienţilor în stare gravă aduşi de SMUR sau sosiţi cu alte mijloace la spital, până la preluarea acestora de diferite secţii ale spitalului. Noua cameră de reanimare a început să funcţioneze cu medicii, asistenţii şi voluntarii ce lucrau în cadrul echipajelor din faza prespitalicească, iar mortalitatea în cadrul Serviciului de Primiri Urgenţă al Spitalului Judeţean Mureş a fost redusă cu aproximativ 50 la sută.

Tot în anul 1993 au apărut primele modele, preluate după cel din Târgu Mureş, la Oradea şi Sibiu.

„Serviciul de Urgenţă”” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi a început să funcţioneze în 31 iulie 1994.

În anii 1995 şi 1996 s-a continuat dezvoltarea sistemului, punându-se accent în mod deosebit pe instruirea şi pregătirea medicilor şi a asistenţilor veniţi din diferite regiuni ale ţării, în anul 1998 numărul specialiştilor instruiţi depăşind 300.

În octombrie 1996, preşedintele a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, pentru prima dată în România fiind specificat faptul că pompierii militari au ca atribuţii şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerarea.

Fundația pentru SMURD, înființată de Raed Arafat

În anul 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter tip Allouette III, iar după doi ani s-a deschis primul dispecerat integrat 112 care deserveşte Pompierii, Poliţia, Ambulanţa şi SMURD.

SMURD nu a funcţionat niciodată ca serviciu privat.

În 2006 a fost înfiinţată şi Fundaţia pentru SMURD, de către doctorul Raed Arafat, fondatorul SMURD, dar nu există nicio relaţie directă de subordonare sau de control între SMURD şi Fundaţia pentru SMURD, cele două fiind două entităţi total diferite.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele