Prima pagină » Știri » 30 de nigerieni au venit să studieze la Universitatea Maritimă din Constanța

30 de nigerieni au venit să studieze la Universitatea Maritimă din Constanța

30 de nigerieni au venit să studieze la Universitatea Maritimă din Constanța
Universitatea Maritimă din Constanța are de câteva zile 30 de studenți din Nigeria, veniți să studieze navigația și electromecanica la malul Mării Negre.

Universitatea Maritimă din Constanța are de câteva zile 30 de studenți din Nigeria, veniți să studieze navigația și electromecanica la malul Mării Negre. În weekend, vor veni la Constanța alți 150 de tineri care vor urma cursurile la Constanța.

Studenții au venit prin Agenția Maritimă Nigeriană (NIMASA) să se specializeze în extragerea resurselor petroliere, iar după ce vor absolvi studiile să fie angajați de statul nigerian. Motivul pentru care nigerienii au ales România este nivelul bun de pregătire și faima specialiștilor români, care sunt dintre cei mai căutați pe piața muncii.

.„Au ales România pentru că avem un nivel de pregătire ridicat. Le vor preda profesorii români pe care îi avem, dar în limba engleză, pregătirea lor nu va diferi cu nimic de ceea ce învață toți ceilalți studenți”, a mai spus prorectorul.

„Statul nigerian, prin agenția lor maritimă, a plătit pentru 200 de locuri în avans pentru un an.Totul de la cazare și masă până la studii. Suntem în negocieri cu ei de circa trei ani”, a spus Cornel Panait, prorectorul Universității Maritime din Constanța.

Universitatea Maritimă  a primit banii în avans pentru un an

 Costul pentru o lună de studiu pentru studenții străini este de 280 de euro. „Dar ei au plătit pentru fiecare student 12 luni, ceea ce înseamnă 3.360 euro pentru un an”, a spus rectorul. Astfel, pentru cele 180 de locuri, Universitatea Maritimă din Constanța a primit peste 600.000 de euro.

„Noi am rezervat toate locurile pentru ei. Știam că vin anul acesta și atunci am n-am mai organizat admitere pentru cele 180 de locuri de la specializările în engleză. Vin în baza unui parteneriat dintre Nigeria și România, iar ei au venit în baza unui contract încheiat cu Ambasada Nigeriei”, a spus prorectorul care s-a ocupat de admitere.

Stundeții vor studia în limba engleză, iar studenții vor studia după aceeași programă ca și colegii lor români.„Au ales România pentru că avem un nivel de pregătire ridicat. Le vor preda profesorii români pe care îi avem, dar în limba engleză, pregătirea lor nu va diferi cu nimic de ceea ce învață toți ceilalți studenți”, a mai spus prorectorul.

Oficialul universității spune că vor stundenții au venit mai târziu decât au început cursurile pentru că aq durat ceva să le iasă actele. „Dar nu vor avea vacanță și vor recupera cursurile de până acum. Profesorii noștri nu vor avea vacanță acum de sărbători”, a spus prorectorul.

Studenții au fost aduși de un nigerian care a devenit cetățean român

Nigerienii au fost îndrumați către România de un conațional de-ai lor, dr Mandy Ernest Okechukwu, 57 de ani, care a venit să studieze economia în România și s-a stabilit la Timișoara. Trăiește în România de 33 ani, interval în care a devenit și cetățean român, dar ține în permanență legătura cu Nigeria.

„Statul nigerian pregătește specialiști pe care apoi îi angajează. Selecția s-a făcut în Nigeria, pe baza testelor pe care le-au dat acolo. Condiția era să aibă diploma de Bacalaureat și să cunoască limba engleză. În afară de România, alți tineri au mers în Scoția, Filipine și India. Statul nigerian pregătește specialiști pe care apoi îi angajează”, mai spune Mandy Ernest Okechukwu, care spune că promovează Universitatea Maritimă din Constanța pentru că e singura din România.

„Eu promovez Nigeria în România și România în Nigeria de câte ori am ocazia”, precizează nigerianul.

În total, pentru toți cei patru ani petrecuți de nigerieni la Constanța, Universitatea Maritimă va încasa aproape 2,5 milioane de euro.

Citește și