Prima pagină » Știri » 30 de persoane vor fi audiate în cazul de evaziune din Gorj. Prejudiciul se ridică la două milioane euro

30 de persoane vor fi audiate în cazul de evaziune din Gorj. Prejudiciul se ridică la două milioane euro

30 de persoane vor fi audiate în cazul de evaziune din Gorj. Prejudiciul se ridică la două milioane euro
Treizeci de persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani vor fi duse la audieri la sediul DIICOT din Târgu Jiu, în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri dimineață, spun reprezentanții DIICOT, precizând că prejudiciul în acest caz este de aproximativ două milioane de euro.

Treizeci de persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani vor fi duse la audieri la sediul DIICOT din Târgu Jiu, în urma perchezițiilor care au avut loc miercuri dimineață, spun reprezentanții DIICOT, precizând că prejudiciul în acest caz este de aproximativ două milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, 27 de percheziții au avut loc, miercuri, în județele Gorj (24), Hunedoara (2) și Mehedinți (1), la locuințele unor persoane suspectate de comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani și la sediile unor societăți comerciale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Acțiunea a vizat destructurarea unui grup infracțional organizat constituit din 25 de persoane, care sunt suspectate că în perioada 2010-2011 au emis facturi fictive, prin intermediul mai multor societăți comerciale, pentru justificarea unor operațiuni cu materiale feroase și neferoase, banii fiind însușiți de acestea.

Prejudiciul cauzat este estimat la aproximativ 2.000.000 de euro.

Potrivit DIICOT, la finalizarea acțiunii 30 de persoane urmează să fie audiate la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Gorj. Suspecții sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, evaziune fiscală și spălare de bani.

Șeful DIICOT din Târgu Jiu, Vasile Popescu, care coordonează ancheta, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca în urma perchezițiilor au fost confiscate mari cantități de aur, iar peste 20 de mașini au fost puse sub sechestru.

La ora transmiterii acestei știri, la Târgu Jiu perchezițiile se încheiaseră.

La Târgu Jiu, perchezițiile au avut loc în cartierul Meteor. Una dintre locuințele la care au descins anchetatorii este cea a fostului candidat la Președinție Constantin Ninel Potârcă.

Potârcă declara corespondentului MEDIAFAX că nu el este cel vizat în acest dosar, ci unul dintre frații săi, Toma, precum și un nepot, care ar fi suspectați într-un dosar de evaziune fiscală.

El s-a declarat revoltat că mascații au dat buzna în palatul său, în loc să îl invite pe fratele său „în mod civilizat” pentru audieri. El a mai susținut că anchetatorii i-au confiscat fratelui său mai multe bijuterii din aur, precum și alte obiecte personale.

La acțiune au participat polițiști ai Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, din cadrul BCCO Craiova și procurori DIICOT – Biroul Teritorial Gorj, polițiști ai Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Olt și Mehedinți, ai Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, ai Inspectoratului de Poliție al județului Mehedinți, jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi al județului Gorj și Brigăzii Mobile de Jandarmi „Frații Buzești” din Craiova.

Curtea de Apel Craiova a majorat, în urmă cu o săptămână, la șase ani de închisoare cu executare pedeapsa pentru fostul candidat la Președinția României Constantin Ninel Potârcă într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de DNA, decizia nefiind însă definitivă.

În același dosar este judecat și fratele acestuia, Toma Potârcă, pentru acesta magistrații stabilind pedeapsă de cinci ani, față de doi ani și jumătate, cât decisese inițial Tribunalul Gorj.

De asemenea, Curtea de Apel Craiova a stabilit ca inculpații să suporte împreună cu firmele lor prejudiciul creat la bugetul de stat prin neplata taxelor și impozitelor.

Magistrații au dispus, de asemenea, menținerea sechestrului asigurător pe proprietățile din Târgu Jiu ale fraților Constantin Ninel și Toma Potârcă, respectiv un teren de peste 1.600 de metri pătrați și un palat cu o suprafață de 918 metri pătrați, cu o valoare impozabilă de peste trei milioane de lei.

Frații Potârcă și alte două persoane au fost trimiși în judecată în mai 2011 de către DNA, procurorii menționând la acel moment că fostul candidat la Președinție a folosit în contabilitatea uneia dintre firmele sale facturi fictive pentru a nu plăti statului impozite și taxe în valoare de peste 18,6 milioane de lei. Conform anchetatorilor, din suma respectivă opt milioane de lei ar fi fost TVA, iar restul reprezenta impozit pe profit, firma Siatra Prod SRL, aflată în faliment în prezent, ocupându-se cu colectarea de fier vechi. Procurorii DNA susțin că actele false provin de la firmele celorlalți inculpați, aceștia antedatând documente contabile pentru a acoperi operațiuni nelegale efectuate de firma lui Potârcă.

Firma sa, Siatra Prod SRL, a achiziționat în anul 2000 fostul combinat chimic din Arad, pe care ulterior l-a demolat și l-a vândut la fier vechi. Firma este în prezent în lichidare judiciară, aceasta mai având în proprietate la Arad terenurile fostului combinat, suprafața totală fiind de peste 40 de hectare.

Constantin Ninel Potârcă a mai fost condamnat anul trecut într-un alt dosar, la doi ani de închisoare cu suspendare, tot de Tribunalul Gorj și tot pentru evaziune fiscală. Sentința nu a fost definitivă, dosarul fiind acum pe rolul Curții de Apel Craiova.

Fratele său, Toma Potârcă, este implicat și el într-un alt dosar aflat pe rolul Tribunalului București, procurorii DNA trimițându-l aici în judecată alături de alte opt persoane, printre care fostul manager Răzvan Adrian Mocanu și Monica Răduț, fost director administrativ al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală. Aceasta a fost acuzată de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, spălare de bani în formă continuată, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni.

Toma Potârcă și patronii altor firme din cartierul Meteor din Târgu Jiu au încheiat cu institutul din București contracte de prestare a unor servicii, inclusiv de transport a cadavrelor, pentru care unitatea sanitară a plătit operațiuni fictive sau mult mai scumpe decât prețul pieții, fosta conducere a institutului primind, în schimb, sume de bani sau bunuri, conform anchetatorilor.

Citește și