Prima pagină » Știri » 30 % din culturile din Covasna sunt compromise. Autoritățile spun că o astfel de secetă nu a mai fost din 1946

30 % din culturile din Covasna sunt compromise. Autoritățile spun că o astfel de secetă nu a mai fost din 1946

Seceta a compromis 30 la sută din culturile agricole din județul Covasna, cele mai mari pagube fiind la cartofi, iar autoritățile spun că județul nu s-a mai confruntat cu o astfel de secetă din anul 1946.

Directorul executiv al Direcției pentru Agricultură Covasna, Konczei Csaba, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că temperaturile foarte ridicate și lipsa precipitațiilor din această vară au afectat grav culturile agricole din județ.

Potrivit lui Konczei, 30 la sută din suprafața de teren agricol – peste 172.000 de hectare de teren – cultivată, în mare parte, cu cartofi și cereale, este afectată de seceră.

Din cele peste 172.000 de hectare afectate, numai 577 sunt asigurate.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate sunt culturile de cartofi și cereale, dar sunt probleme mari și la fânețe, care au fost „pârjolite” de soare.

De asemenea, producția de cartofi se va reduce la un sfert față de cantitatea estimată inițial.

„Din evaluările noastre de până acum rezultă că peste 80 la sută din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă și de seceta prelungită. (…) Specialiștii mai în vârstă susțin că din 1946 nu a mai fost așa secetă în județ”, a afirmat Konczei.

Anul acesta, în județul Covasna au fost cultivate 14.980 de hectare cu cartofi.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marți, că seceta a afectat culturile agricole din județele din sudul, sud-estul și estul țării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiți agricultorii.

„Județele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitați pe harta deșertificării veți vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de față, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producție recoltată”, spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile și va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

„Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-și permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără și Stelian Fuia, foști miniștri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziție Ministerul Agriculturii”, a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească „acea compensare de 80%” din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeași conferință de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigații cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigații și îi va despăgubi pe fermierii afectați de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici și mijlocii a căror producție a fost afectată cu cel puțin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuți, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum și pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceștia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.

Citește și