31 de migranți ilegali, descoperiți într-un camion înmatriculat în România. PLUS: Ciocnire între refugiați și polițiști, la granița sârbo-croată

Publicat: 19 10. 2015, 09:53

Camionul era condus de un șofer turc, a precizat Deian Mollov, directorul adjunct al poliției regionale de frontieră.

Mollov și ministrul bulgar al Apărării, Nikolai Nencev, care au vizitat Elhovo, au declarat presei că se așteaptă ca presiunea exercitată de imigranți să crească în lunile de iarnă.

„Dacă va fi necesar, suntem pregătiți să oferim asistență la paza frontierei turco-bulgare și să consolidăm prezența trupelor acolo”, a declarat Nencev.

Întrebat când ar putea armata să recurgă la forță și arme de foc, Nencev a răspuns că acest lucru s-ar putea întâmpla numai dacă nu se mai poate asigura apărarea. Ministrul a explicat că au fost date instrucțiuni clare militarilor, care trebuie să respecte legislația națională, legislația internațională și Carta ONU.

În altă ordine de idei, sute de refugiați ajunși duminică la granița Serbiei cu Croația au fost întâmpinați de un cordon de polițiști. Agenții i-au lăsat să treacă în grupuri mici, iar, după mai multe ore de așteptare, spiritele s-au încins  atunci când câțiva bărbați au incercat sa forteze trecerea, fiind opriți de autorități. În tot acest timp, alți refugiați au continuat să se alăture mulțimii.

De suferit au avut și cei care au reușit să treacă din Serbia în Croația. Un tren, plin cu 1800 de migranți, care ar fi trebuit să plece duminică după-amiază spre Slovenia a fost blocat pe șine timp de cinci ore. Oamenii au stat in frig și au avut foarte puțină apă și mâncare. „Mâncare nu, somn nu, medicamente nu. Nu avem nimic, avem doar probleme”, s-a plâns un refugiat din Pakistan. „Circulă zvonuri că granița a fost închisă, așa că rog ONU și Uniunea Europeană să ne ajute”, a spus și un refugiat din Afganistan. În cele din urmă, trenul și-a reluat călătoria, scrie sursa.

În total, șase mii de migranți au trecut granița sârbo-croată sâmbătă. Cei mai mulți au rămas blocați pe teritoriul Croației, 4000 într-o singură tabără de refugiați. „Tabăra este plina. Migranții așteaptă autobuzele, dar totul merge foarte încet din cauză că ungurii au închis frontiera cu Croația”, a declarat o voluntară.

Dupa închiderea graniței ungare, migranții trebuie să traverseze Slovenia, după care merg în Austria și Germania sau țările nordice. Cum austriecii au anunțat că nu pot primi mai mult de 1500 de migranți pe zi, slovenii au limitat la rândul lor la 2500 numărul de refugiați pe care îi acceptă zilnic. Restul au rămas pe teritoriul Croației sau la granița sârbo-croată, scrie stirileprotv.ro.