34 de candidați, eliminați de la bacalaureat. „Aveau ciorne, fițuici. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului”

34 de candidați, eliminați de la bacalaureat. Aveau ciorne, fițuici. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului
Publicat: 29/08/2013, 11:59
Actualizat: 29/08/2013, 17:18

Un număr de 34 de candidați care au susținut probe scrise la bacalaureat în centre din județul Constanța au fost eliminați din examen, după ce inspectorii școlari au stabilit, pe baza probelor video, că absolvenții au copiat, materiale informative fiindu-le distribuite chiar și de profesori.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Constanța, Răducu Popescu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că cinci candidați care au susținut proba scrisă de limba și literatura română din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, la Liceul Economic din Mangalia, au fost eliminați din examen, după analizarea imaginilor video, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Imaginile arătau că absolvenții aveau ciorne, fițuici, materiale informative. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare”, a spus Răducu Popescu.

El a precizat că niciunul dintre cei cinci absolvenți nu a spus că ar fi dat bani profesorilor supraveghetori ca să fie lăsați să copieze.

Potrivit acestuia, un caz similar a fost înregistrat și la centrul de examen de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, unde 16 elevi care susțineau proba obligatorie a profilului, aflați în aceeași sală de clasă, au fost eliminați de la bacalaureat după ce au schimbat ciorne între ei, materiale informative fiindu-le distribuite de profesorii supraveghetori.

„Un număr de 16 elevi au beneficiat de ciornele celorlalți și au avut materiale informative distribuite de către cadrele didactice. Elevii au schimbat ciornele între ei sub privirile supraveghetorilor, fără ca aceștia să intervină”, a spus Popescu.

Răducu Popescu a menționat că un singur candidat din sala respectivă nu a beneficiat de ciornele celorlalți și nici nu a copiat.

De asemenea, 13 candidați din aceeași clasă, care au susținut examenul în centrul de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța, au fost eliminați după ce au copiat, frauda fiind dovedită, joi dimineață, în urma analizării imaginilor video.

Șeful ISJ Constanța a afirmat că va propune Ministerului Educației ca profesorii supraveghetori implicați în aceste cazuri să fie eliminați din sistemul de învățământ, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere legal.

Cei șase profesori supraveghetori de la cele trei centre de examen vor fi cercetați disciplinar de către o comisie constituită în cadrul ISJ Constanța, Răducu Popescu spunând că vor fi luate „măsuri drastice”.

În județul Constanța, în timpul susținerii probelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, au fost eliminați 21 de candidați.

Totodată, polițiștii DGA Constanța fac cercetări în cazul unei absolvente de liceu care a fost eliminată, luni, de la proba scrisă de limba română a bacalaureatului, după ce a fost prinsă cu copiuțe, și care a spus ulterior că a dat 50 de lei supraveghetorilor pentru a o lăsa să copieze.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Vine decizie la mașinile pe benzina și motorină. Vor fi suprataxate
Stațiunea de vie pentru pensionari. Este locul ideal din România
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?