34.000 români vor fi testați gratuit pentru HIV, hepatita B și C, într-un proiect norvegian
Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” a mai spus că proiectul are ca obiectiv și extinderea posibilității de acces la testare și tratament în rândul populației expuse la risc de infectare. Astfel, printre altele, va fi desfășurată o campanie națională de informare, comunicare și educare, privind HIV și hepatitele B și C, cu focalizare pe consumatorii de droguri.
Potrivit consilierului ministrului Sănătății Alexandru Rafila, la nivel global, 185 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C, iar un milion dintre acestea mor în fiecare an.
„Proiectul are o parte solidă de prevenție care demonstrează că hepatita C este o boală prevenibilă, dar și tratabilă”, a spus Rafila.
Adrian Streinu-Cercel a amintit că România își propune să elimine virusul hepatitei C într-o perioadă cuprinsă între 5 și 10 ani și, în aceeași perioadă, să reducă la sub 1 la sută numărul persoanelor infectate cu virusul hepatic B.
Proiectul „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și hepatitei B și C în România” are ca obiective consolidarea capacității instituționale a Programului național de HIV/SIDA și hepatită cu virus B și C, realizarea unui registru național în care să fie înregistrați pacienții diagnosticați cu hepatită, dar asigurarea continuității programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile.
Proiectul este implementat din mai 2014 până pe 30 aprilie 2016 de Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS), Fundația „Parada”, Alianța de Luptă Împotriva Adicțiilor și Toxicomaniilor (ALIAT) și Romanian harm Reduction Network (RHRN).
Proiectul „Îmbunătățirea prevenirii și controlului HIV/SIDA și hepatitei B și C în România” este finanțat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014. Valoarea proiectului este de aproximativ 1.300.000 de euro, cofinanțarea asigurată de statul român fiind de 15 la sută.