Prima pagină » Știri » 35 de foști torționari din închisorile comuniste sunt investigați pentru crime și genocid

35 de foști torționari din închisorile comuniste sunt investigați pentru crime și genocid

35 de foști torționari din închisorile comuniste sunt investigați pentru crime și genocid

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a declanșat procedura de investigații în cazul a 35 de persoane care au deținut funcții de conducere în aparatul represiv și care sunt suspectate de comiterea unor crime politice în timpul regimului comunist. Cei 35 au fost angajați ai Direcției Generale a Penitenciarelor în perioada 1950-1964.

„Există indicii temeinice cu privire la săvârșirea de către persoanele identificate a unor grave infracțiuni în penitenciarele ori lagărele și coloniile unde aceștia activau. În aceste cazuri, faptele celor 35 de persoane întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de omor deosebit de grav sau genocid”, arată IICCMER într-un comunicat de presă.

Persoanele investigate au acum vârste cuprinse între 81 și 99 de ani și locuiesc în România.

„În funcție de probele care vor ieși la iveală în cursul investigațiilor, cercetările privind prezumtivii făptași din sistemul carceral românesc din perioada comunistă se vor extinde și asupra altor persoane care au deținut funcții de răspundere în aparatul represiv”, mai anunță institutul.

Când investigațiile vor lua sfârșit, institutul va trimite datele și probele la Parchetul General, pentru a începe urmărirea penală acolo unde este cazul.

„În ultimele luni ne-am concentrat eforturile pentru identificarea torționarilor din sistemul penitenciar comunist. În acest sens, am demarat procedura de investigații pentru 35 de persoane pe numele cărora există indicii că au comis fapte de omor. În săptămânile următoare, ne vom adresa Parchetului cu solicitarea de începere a urmăririi penale” a declarat Andrei Muraru, președintele executiv al IICCMER.

IICMER este condus de Andrei Muraru și de seniorul liberal Dinu Zamfirescu, din postura de președinte al Consiliului științific al Institutului. Cei doi au fost numiți de guvernul condus de Victor Ponta. Fosta conducere era numită de guvernul PDL condus de Emil Boc, institutul fiind coordonat de Vladimir Tismăneanu și de Ioan Stanomir. O dată cu venirea conducerii numite de PDL, istoricul liberal Marius Oprea, care lansase cele mai importante proiecte și investigații, a plecat din Institut.

Citește și