Singura mașină a substației de ambulanță Murgeni, județul Vaslui, s-a stricat în data de 8 februarie, iar de atunci apelurile au fost preluate de substația Bârlad.
„În urmă cu aproape zece ani, substația Murgeni avea patru ambulanțe. Erau mașini vechi, care s-au defectat în timp și a rămas doar o ambulanță. Pe 8 februarie aceasta s-a defectat din nou și a fost trimisă în service, iar cei de la Serviciul de Ambulanță Vaslui nu au trimis un alt vehicul. Această substanție, de la Murgeni, deservește șapte comune, 35 de sate și aproximativ 35.000 de oameni. Imaginați-vă că noi murim cu zile aici!”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, primarul orașului Murgeni, Ioan Buta.
Edilul a adăugat că ar fi nevoie de cel puțin două ambulanțe pentru a putea face față apelurilor și urgențelor. Buta a adăugat că are o promisiune de la o organizație non-guvernamentală din Suedia pentru a primi o mașină de pompieri, dar că a solicitat ca, în locul acelui vehicul să fie trimisă o ambulanță și așteaptă un răspuns în acest sens.
„Este o problemă gravă la nivel național. Au fost date 1.000 de mașini noi la Poliția de Frontieră, dar ambulanțe nu au putut fi date. Am văzut la diverse primării microbuze școlare noi, care stau degeaba, nu sunt folosite. La Murgeni avem un spital mic, cu 15 paturi. Ce facem cu ceilalți oameni?! Eu i-aș strânge de gât pe cei de la Serviciul de Ambulanță Județean Vaslui, vă spun sincer! Nu au făcut nimic pentru a remedia situația aceasta extrem de gravă! Ar fi trebuit să meargă să ceară bani de la factorii de decizie și să nu plece de acolo până nu îi obțin!”, a afirmat primarul.
Acesta a adăugat că toți factorii de decizie ar trebui trași la răspundere pentru o situație critică, deoarece românii degeaba achită contribuțiile pentru sănătate dacă nu beneficiază de niciun serviciu.
Pe de altă parte, reprezentanții SAJ Vaslui susțin că nu au soluții.
„Substația de la Murgeni avea alocată o singură mașină de vreo patru ani. Deoarece vehiculele sunt vechi și au peste 300.000 de kilometri parcurși, ele se defectează foarte repede. Acea mașină a fost dusă în service, dar nici service-urile nu pot face față, adică nu pot cei de acolo să repare cât de repede se strică mașinile noastre”, a declarat dr. Dan Ungureanu, purtătorul de cuvânt al SAJ Vaslui.
Acesta a adăugat că, între timp, a fost trimisă o mașină cu un echipaj de la substația Bârlad care să preia apelurile, dar speră ca, în luna iunie, să primească un lot de ambulanțe noi.
„La nivel național va fi organizată o licitație pentru ambulanțe noi, ofertele urmând a fi depuse până pe 28 februarie. În martie se va organiza licitația și, dacă nu sunt contestații sau alte probleme, în iunie sperăm să avem ambulanțe noi. Nouă ne-ar trebui cel puțin 10 mașini noi. Situația aceasta nu este singulară, noi am trimis o mașină și la Huși. Avem mașini foarte vechi, care se defectează foarte repede. Cele mai noi ambulanțe sunt din 2015, dar au deja peste 300.000 kilometri parcurși. Ele, în mod normal, ar trebui casate. Suntem nevoiți să tragem de vechiturile astea!”, a afirmat Ungureanu, care a adăugat că, în județul Vaslui, în acest moment, sunt disponibile doar 12 ambulanțe.