44.000 de euro – o zi de închisoare. Cât a câștigat în realitate Becali din AFACEREA TERENURILOR din Voluntari

44.000 de euro - o zi de închisoare. Cât a câștigat în realitate Becali din AFACEREA TERENURILOR din Voluntari
Publicat: 28/05/2013, 18:11
Actualizat: 03/09/2019, 09:23

Gigi Becali a intrat la pușcărie trei ani pentru tunul imobiliar dat în anii ’98-’99, o afacere care i-a îngroșat conturile cu aproape 50 milioane euro. Un calcul simplu arată că, puse în balanță condamnarea și afacerea imobiliară, o zi de pușcărie valorează pentru Becali 44.000 de euro. Becali a fost condamnat la închisoare pentru că a făcut un schimb de terenuri cu MApN. El a pus mâna pe 29 de hectare în Voluntari și a dat la schimb 29 de hectare în Ștefănești, pe care însă nu era proprietar de drept. Acum, statul trebuie să recupereze de la Becali 2,2 milioane euro.

Instanța a hotărât că statul român a fost păgubit de Gigi Becali în urma schimbului de terenuri prin care patronul Stelei a pus mâna pe 29 de hectare în Voluntari. Istoria acestui schimb de terenuri, așa cum a fost redată în rechizitoriu, arată că Becali a pusă mâna pe terenurile MapN din Voluntari în schimbul cărora a dat niște terenuri extrem de ieftine, din Stefănești. Astfel, în 1998-1999, statul român a pierdut posesia a aproape 29 de hectare de teren din Voluntari.

Prin sentința dată de Curtea Supremă, Gigi Becali, Victor Babiuc și Dumitru Cioflină au fost obligați să plătească prejudiciul datorat statului român. În 2010, procurorii DNA au stabilit că statul a fost prejudiciat în 1999 de acest schimb de terenuri cu suma de 869.658 dolari. Însă completul de judecată a decis că această sumă trebuie să fie indexată.

În minuta sentinței se rețin următoarele: „Obligă, în solidar, inculpații Cioflină Dumitru și Becali George, la plata sumei de 421.280 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plății efective, la care se adaugă dobânda de referință a BNR calculată de la 5 octombrie 1998 până la data plății integrale a debitului, către partea civilă Statul Român reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice. Obligă, în solidar, inculpații Babiuc Victor și Becali George la plata sumei de 448.378 USD sau echivalentul în lei al acestei sume la data plății efective, la care se adaugă dobânda de referință a BNR calculată de la 4 iunie1999 până la data plății integrale a debitului, către partea civila Statul Român reprezentat prin Ministerul Finanțelor Publice.”

Dacă George Becali, Dumitru Cioflină și Victor Babiuc ar plăti prejudiciul din dosarul schimburilor de terenuri MApN la începutul lunii iunie, suma totală s-ar ridica la circa 2,9 milioane de dolari, adică 2,2 milioane euro, conform calculelor făcute de gândul pe baza deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție. 

Prejudiciul adus statului de către cei doi condamnați, în urma schimbului de terenuri din 1998, a fost stabilit de către magistrați la 869.658 de dolari. Instanța a stabilit că această sumă trebuie actualizată cu rata dobânzii de referință a BNR din perioada octombrie 1998 până în prezent.

De unde vine prejudiciul

În afacerea imobiliară care l-a trimis după gratii pe Becali, statul român, prin MapN, a cedat 29 de hectare de teren din Voluntari pentru 29 de hectare de teren din Ștefăneștii de Jos. În mod clar, terenurile din Voluntari erau și sunt mai valoroase decât cele din Ștefănești. În expertizele administrate de procurori se consemnează că Becali a dat la schimb terenuri care valorau sub 100.000 de dolari și a primit în schimb terenuri care valorau aproape 900.000 de dolari.

„Astfel, la data încheierii Contractului de schimb nr. 2420 / 05.10.1998, terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 440.000 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 16.620 USD, prejudiciul cauzat fiind de 423.380 USD. La data încheierii celui de al doilea Contract de schimb cu încheiere de autentificare nr. 1215/04.06.1999 terenul predat la schimb de MApN a fost evaluat la 502.205 USD, iar cel predat de înv. Becali George la suma de 53.872 USD, prejudiciul cauzat fiind de 448.378 USD”, se arată în dosarul DNA. Potrivit expertizelor DNA, un metru pătrat din Volutari era echivalent cu 56 de metri pătrați în Ștefănești.

Cu cât a vândut Becali terenurile din Voluntari

Un raport al ANAF din 2011 relevă faptul că Becali a vândut mare parte din Ferma Roșia pe care o obținuse în cadrul schimbului de terenuri. ANAF a determinat că Becali a vândut terenurile, dar nu a plătit taxele aferente tranzacțiilor. Astfel că Becali și-a îngroșat conturile cu suma de 48,5 milioane euro din vânzarea a aproape 24 de hectare de teren care au aparținut MApN.

În perioada 2004-2008, Becali a vândut pe bucăți mai multe loturi din această fermă unor companii comerciale. Astfel, în 2006 Becali a vândut 9 hectare de teren cu suma de 17,9 milioane euro companiei SC Pine Invest Corporation. Un alt teren de 4,5 hectare a fost vândut companiei SC Breccia Leader Real Estate. Roischman Bros a cumpărat de la Becali 7,5 hectare de teren în Voluntari pentru care a plătit 20 milioane euro.

Cât valorează o zi de detenție

44.000 euro valorează ziua de pușcărie pentru Gigi Becali. Un calcul simplu arată că Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare. A primit doi ani în dosarul schimburilor de terenuri, iar condamnarea cu suspendare din dosarul sechestrării de persoane a devenit condamnare cu executare. Astfel că, dacă luăm în calcul profitul uriaș pe care l-a făcut Becali după vânzarea terenurilor și numărul de zile pe care trebuie să le ispășească, rezultă că o zi de închisoare pentru Becali valorează peste 44.000 euro.

Afacerea terenurilor din Voluntari este cu atât mai mult profitabilă pentru Becali pentru că, în realitate, el nu a fost proprietarul de drept al terenurilor de la Ștefănești. Astfel, armata i-a dat lui Becali 29 de hectare în Voluntari, acesta a pus la schimb 29 de hectare de teren în Ștefănești pentru care însă nu deținea titluri de proprietate. Becali avea doar simple antecontracte de vânzare pe drepturi litigioase. DNA a mai constatat că Becali a și păcălit Armata cu 1 hectar de teren pe care nu l-a mai dat la schimb. Astfel că, în realitate, el a primit 29 de hectare, dar a dat la schimb doar 28 pe care, potrivit procurorilor, nu era proprietar. „În aceste condiții, contractele de vânzare – cumpărare prin care înv. Becali George cumpărase teren pe raza comunei Ștefăneștii de Jos nu puteau avea decât valoarea unor antecontracte de vânzare – cumpărare, deci schimbul de terenuri s-a efectuat cu un posesor și nu cu un proprietar”, se mai spune în rechizitoriu.

Ce șanse mai are statul să recupereze prejudiciul

Statul are șanse minime să recupereze terenurile din Voluntari pentru că Becali le-a vândut. Companiile care au cumpărat sunt prezumate a fi cumpărători de bună-credință care nu pot fi deposedați de proprietățile lor.

Prin decizia dată la începutul săptămânii, Curtea Supremă a menținut și măsurile asiguratorii pe bunurile lui Becali, Cioflină și Babiuc. În total, proprietățile celor trei pe care s-a pus sechestru valorează puțin peste 600.000 euro. Acestea sunt bunurile care intră în proprietatea statului direct după ce instanța emite motivarea și o transmite mai departe către ANAF.

Totuși, statul mai are de recuperat încă 1,6 milioane euro de la toți cei trei inculpați. În dosarul schimburilor de terenuri, Ministerul Finanțelor s-a constituit în 2010 parte civilă.

Recuperarea de către stat a prejudiciului se poate face prin două metode. Ministerul poate lăsa ANAF să demareze și să deruleze procedura de recuperare. Din practică rezultă că această procedură este greoaie și că, în realitate, statul nu recuperează mai mult de 5% din prejudiciile constatate în dosarele penale prin decizii definitive.

A doua opțiune este ca Ministerul Finanțelor să deschidă o acțiune de executare silită a celor trei sau a lui Gigi Becali. În majoritatea cazurilor, instanțele sunt de acord cu executarea silită. În această procedură, un executor judecătoresc derulează acțiunea și recuperează banii.

O altă cale este ca Becali să demareze procedura de executare voluntară. Adică Gigi Becali poate notifica statul că dorește să plătească el prejudiciul. Și în aceste condiții, Becali ar ieși pe profit deoarece el a încasat 48,5 milioane euro pe terenurile pe care le-a luat punând la schimb terenuri care nu erau ale lui. Astfel că Becali rămâne în final cu un profit de 46,3 milioane euro, chiar dacă ar plăti statului suma datorată.

Acum terenurile din Volutari ale Armatei ar valora aproximativ 44 milioane euro. Un metru pătrat de teren se vinde în Voluntari cu un preț ce variază între 100 și 200 euro. În plin boom imobiliar, un metru pătrat din Voluntari a fost tranzacționat și cu 1000 euro.

LOTO, LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 26 mai. Report uriaș, de aproape 8 milioane de euro, la LOTO 6/49

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar