Potrivit propunerii, reprezentantul elevilor în Consiliile de Administrație ale unităților de învățământ din ciclul liceal și postliceal trebuie să aibă capacitate deplină de exercițiu, respectiv să aibă 18 ani.
În acest sens, elevii își vor desemna democratic reprezentantul, în acest for de decizie.
În cazul unităților de învățământ care nu au ciclu liceal, este firesc ca reprezentantul elevilor să aibă statut de observator, se precizează în expunderea de motive la propunerea legislativă.
Inițiatorii precizează că, deși în actuala lege a educației se arată clar că la ședințele Consiliului de Administrație al unităților de învățământ participă și reprezentatul elevilor, cu statut de observator, această normă nu a fost aplicată corespunzător, iar la nivelul școlilor gimnaziale, reprezentantulelevilor nu amai fost invitat,situația repetându-se șila nivel liceal.
Parlamentarii dau și date statistice, precizând că, deși legea nr. 1/2011 este în vigoare de trei ani, în doar 326 de unități de învățământ (32,56%) reprezentantul elevilor participă la ședințele Consiliului de Administrație, în 218 unități participă parțial iar în 455 de unități de învățământ ( 45,45% ) nu participă deloc.
Astfel, doar în 54,33% din unitățile de învățământ se respectă legea.
Parlamentarii arată că, prin participarea a ședințele Consiliilor de Administrație, elevii dobândesc experiență în domenii precum finanțe, buget, resurse umane și management și crește, de asemenea, gradul de responsabilizare socială a elevilor.
Propunerea legislativă este semnată de deputați și senatori de la PSD, PDL, PNL, PPDD, UDMR, PC-PLR și independenți.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Camera Deputaților, pentru dezbatere, aflându-se în acest moment în faza de consultare publică.