Prima pagină » Știri » 5 polițiști împușcați mortal și 6 răniți, în timpul unui protest în Dallas

5 polițiști împușcați mortal și 6 răniți, în timpul unui protest în Dallas

5 polițiști împușcați mortal și 6 răniți, în timpul unui protest în Dallas
ULTIMA ORĂ

În noaptea de șapte spre opt iulie, în timpul unui protest împotriva uciderii a doi oameni de culoare de către forțele de ordine, în orașul american Dallas, cinci politiști și-au pierdut viața și alți șapte au răniți după ce au fost împușcați într-un atac armat. Potrivit șefului poliției din Dallas, David Brown, doi lunetiști au deschis focul asupra ofițerilor, mulți dintre polițiști fiind împușcați în spate. În total, trei suspecți au fost reținuți de autorități, al patrulea murind în timpul confruntării cu forțele de ordine. Potrivit ABC News, suspectul, identificat drept Micah Johnson, în vârstă de 25 de ani, ar fi declarat, înainte de a muri, că a acționat singur, pentru a răzbuna împușcarea de către poliție a persoanelor de culoare. Mai mult,  în cursul discuțiilor cu negociatorii poliției, suspectul ar fi declarat că voia să omoare „albi, în special agenți de poliție”.

„Am încercuit un suspect și am încercat să negociem cu el timp de mai multe ore”, a spus șeful poliției din Dallas, David Brown. Acesta a adăugat că negocierile au eșuat și s-au transformat într-un schimb de focuri cu suspectul, potrivit Los Angeles Times, citat de Mediafax.

Președintele SUA, Barack Obama, a condamnat atacul din Dallas. „Avem de-a face cu un atac teribil, abject pus la cale cu sânge rece la adresa celor care asigură ordinea și respectarea legii”, a spus Obama în timpul unei conferințe de presă la summitul NATO de la Varșovia.

Atacul armat din Dallas reprezintă cel mai sângeros incident pentru poliția americană din 11 septembrie 2001. În 24 februarie 1993, patru polițiști au fost uciși în Waco Texas. La 19 aprilie 1995, în Oklahoma City, opt reprezentanți ai poliției au fost uciși. Poliția din SUA a pierdut cei mai mulți membri în data de 11 septembrie 2001, când 72 au murit  în New York și Pennsylvania. În 21 martie 2009, patru polițiști americani și-au găsit sfârșitul în timpul misiunii în Oakland, California, și tot patru în 29 noiembrie, 2009, în Lakewood, Washington.

Potrivit CNN, la ora actuală peste un milion de locuitori ai statului american Texas au permis de port-armă, dintre care 57,000 de regăsesc numai în Dalas.

UPDATE 18:00 Numărul polițiștilor răniți a urcat la șapte.

UPDATE 14:00 Martorii spun că marșul se derula în liniște când s-au auzit primele focuri de armă, potrivit CNN. 

 

UPDATE 13:30 Nu au fost găsiți explozibili în Dallas, potrivit poliției, citată de Reuters.

 

UPDATE 12:55 Prezent la summitul NATO, președintele SUA, Barack Obama, a condamnat atacurile din Dallas, potrivit AFP.

„Avem de-a face cu un atac teribil, abject pus la cale cu sânge rece la adresa celor care asigură ordinea și respectarea legii”, a spus Obama în timpul unei conferințe de presă la summitul NATO de la Varșovia, adăugând că ofițerii au fost țintele mai multor suspecți. „Să nu uităm să ne exprimăm recunoștința față de cei care ne apără zilnic!”, a mai spus Obama.

 

UPDATE 11:38 Al patrulea suspect cu care polițiștii negociau s-ar fi sinucis.

UPDATE 09:59 Un al cincilea polițist din cei 11 împușcați în Dallas a murit. 

UPDATE 09:30 Poliția spune că în atac ar fi fost implicate patru persoane. Trei au fost reținute, iar o a patra este într-un garaj și poartă negocieri cu forțele speciale. Aceasta le-ar fi spus că există plasată și o bombă în oraș. Potrivit șefului Poliției, cele trei persoane aflate în custodie nu cooperează.

Unul dintre suspecți, Mark Hughes, s-a predat poliției după ce fotografia sa a fost difuzată pe rețelele de socializare. Fratele său, Cory Hughes, care a fost unul dintre organizatorii protestului a spus că Mark nu a fost implicat în atac și nu a împușcat pe nimeni.

 

Echipele de deminare investighează un dispozitiv descoperit la locul unde a avut loc un schimb de focuri cu un suspect.

Protestele împotriva utilizării forței letale de către poliție în cazurile în care sunt implicați afro-americani au fost declanșate de moartea a două persoane de culoare, Philando Castilia din Minnesota si Alton Sterling in Louisiana, ambele decedate în urma intervenției poliției.

Philando Castilia a fost împușcat mortal miercuri în St Paul, în timp ce Alton Sterling ucis de poliție o zi mai devreme, în Baton Rouge.

Președintele american Barack Obama a declarat că „toți oamenii imparțiali ar trebui să fie îngrijorați” cu privire la frecventele ucideri ale americanilor de culoare de către poliție.

Referindu-se la statisticile care arată că cetățeni afro-americani sunt mult mai susceptibili de a fi împușcati de poliție, Obama a cerut forțelor de ordine să elimine atitudinile părtinitoare.

„Atunci când incidente de acest gen au loc, o parte importantă dintre concetățenii noștri simte că din cauza culorii pielii lor, nu sunt tratati la fel,” a spus președintele american.”Și asta doare.”

Autor

Citește și