55 de focare de pestă porcină africană la mistreți. Polonezii au probleme mari și cu acest virus
Potrivit Reuters, OIE trage astfel un semnal de alarmă că temutul virus se apropie de unul din cei mai mari exportatori de carne de porc din Uniunea Europeană (UE).
Un raport publicat pe pagina de Internet a OIE arată că virusul PPA, care a decimat efective întregi de suine în China, a fost identificat într-un sat situat la mai puțin de 30 kilometri de Germania.
La începutul lunii decembrie, Executivul german a anunțat că a accelerat măsurile de prevenire a răspândirii PPA după descoperirea unui focar în Polonia, în apropiere de granița sa.
Majoritatea focarelor de pestă porcină raportate de Ministerul Agriculturii din Polonia au fost descoperite în perioada 4-23 decembrie în satele din provinciile Lubuskie și Wielkopolskie, la o distanță cuprinsă între 75 și 100 de kilometri de granița cu Germania.
În încercarea de a opri porcii sălbatici din Polonia să intre în Germania și să răspândească virsul pestei porcine, autoritățile din landurile germane de la frontiera cu Polonia au construit garduri. Ministerul Agriculturii din landul Brandenburg a anunțat încă din luna decembrie că au fost construite o serie de garduri cu o înălțime de 90 de centimetri și, în plus, au fost relaxate și restricțiile cu privire la vânatul mistreților.
De asemenea, autoritățile din landul Saxonia au anunțat săptămâna aceasta că sunt în plin proces de a construi un gard electrificat cu o lungime de 4,5 kilometri de-a lungul unui sector considerat cu grad mare de risc din apropiere de granița cu Polonia.
Țările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizația mondială pentru sănătate animală (OIE) și să trimită regulat rapoarte de evoluție.
După confirmarea prezenței virsului pestei porcine africane (PPA) într-o exploatație de creștere a porcilor din nord-estul Bulgariei, miercuri, 8 ianuarie 2020, autoritățile sanitare veterinare din statul vecin au decis eutanasierea a 39.656 de suine.
În ceea ce privește țara noastră, potrivit informării din 7 ianuarie 2020, PPA evolua în 235 de localități din 25 de județe, cu un număr de 609 de focare (dintre care nouă focare în exploatații comerciale și două focare în exploatații de tip A). Numărul focarelor active a scăzut cu 17 de la precedenta actualizare.
În alte 11 județe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreți.
De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, și până în prezent, au fost eliminați 545.022 de porci afectați de boală și au fost diagnosticate 2.473 de cazuri la mistreți.
Sursa foto: Ionel Arion/arhiva personala