În sezonul 2017 (mai – august 2017) în România au fost înregistrate 16 cazuri de meningite sau meningo-encefalite cu Virus West Nile. Dintre acestea, șase persoane au decedat.
„Ministerul Sănătății subliniază că toate aceste cazuri, depistate și înregistrate în România, sunt cazuri sporadice și în momentul de față nu comportă riscul unei epidemii de amploare. De asemenea, recomandă autorităților locale să ia masuri de dezinsecție în localități, cât mai curând posibil, pentru a preveni răspândirea”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.
Problema majoră a acestei infecții este aceea că nu prezintă simptome. 8 din 10 persoane nu primesc niciun semn din partea organismului lor astfel încât să le determine să se prezinte la medic. Totuși, în cazurile în care apar, simptomele sunt febra ridicată și durerea de cap intensă. Exită și cazuri cu manifestare severă, când apar simptome neurologice precum rigiditate a gâtului, vărsături. erupții cutanate pe piept, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică și slăbiciune musculară.
În ceea ce privește măsurile de protecție, Ministerul Sănătății recomandă eivitarea expunerii la țânțari prin purtarea bluzelor cu mâneci lungi și pantalonilor lungi; evitarea zonelor cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare); utilizarea substanțelor chimice repelente de țanțari; împierdicarea pătrunderii țanțarilor în casă (plase de protecție etc); asigurarea desecării bălțirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiul menajer.
Pe județe, situația infecțiilor cu virusul West Nile este următoarea:
București – 3 cazuri,
Buzău – 1 caz,
Brăila – 1 caz,
Constanța – 1 caz,
Galați – 1 caz,
Giurgiu – 2 cazuri,
Ialomița – 1 caz,
Ilfov – 2 cazuri,
Olt – 1 caz,
Sibiu – 1 caz,
Vrancea – 2 cazuri
Ce este virusul West Nile:
West Nile este un tip de virus răspândit de țânțari. De multe ori, oamenii trăiesc cu infecția, dar nu știu că o au, potrivit CSID. În cazuri rare, virusul West Nile conduce la o boală severă care afectează creierul sau măduva spinării. Persoanele de peste 50 de ani prezintă cel mai mare risc.
Majoritatea oamenilor se recuperează complet după boală, dar unii, aceia care au avut o infecție severă pot rămâne cu probleme permanente, cum ar fi convulsii, pierderi de memorie sau leziuni ale creierului. Foarte puține persoane au murit daporită acestui virus.
Uneori, țânțarii transmit virusul și altor animale, cum ar fi caii sau păsările, dar cu toate astea, nu puteți obține virusul de la un animal infectat sau dacă intrați în contact cu o o persoană care a dobândit afecțiunea. Boala se poate răspândi prin mușcătura țânțarului, printr-un transplant de organe sau o transfuzie de sânge.
Unele dovezi sugerează că West Nile se poate transmite de la o mamă la copilul ei în timpul sarcinii, la naștere sau prin laptele matern.