600.000 DE EURO descoperiți într-un seif din locuința directorului de achiziții al ANAF
Anchetatorii DIICOT au găsit, în urma perchezițiilor făcute marți la domiciliul directorului de achiziții din ANAF, Dan Stroe, un seif în care aflau 600.000 de euro, sumă pe care acesta nu a putut să o justifice, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Potrvit surselor citate, ofițerii trimiși în vederea perchezițiilor din dosarul evaziunii fiscale de peste 40 de milioane de euro pe an au descoperit în casa lui Stroe un seif. După ce au reușit să îl deschidă, ofițerii au găsit în seif aproximativ 600.000 de euro, bani pe care i-au ridicat, în vederea confiscării.
Procurorii au emis o ordonanță de instituire a sechestrului asigurător pe banii găsiți în seif, au mai spus sursele citate.
Sursele precizează că, până la acest moment, Stroe nu a putut justifica suma, fiind continuate cercetările în acest sens.
Procurorii au precizat, marți dimineață, că la sediul DIICOT – Structura Centrală urmează să fie duse la audieri aproximativ 125 de persoane în cazul cărora a fost începută urmărirea penală pentru constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani.
Printre cei deja aduși la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) se numără Octavian Grecu, zis „Butoane”, și fiul acestuia, Viorel Grecu.
Octavian Grecu a fost adus la DIICOT în jurul orei 13.45, el declarând că nu este vorba despre nicio evaziune fiscală și că nu știe de ce a fost ridicat de anchetatori. „Nu este nicio evaziune fiscală, nu știu ce se întâmplă”, a spus el, întrebat despre acuzațiile care îi sunt aduse în dosarul de evaziune fiscală.
Totodată, anchetatorii au adus mai mulți saci cu probe ridicate în urma perchezițiilor efectuate marți în același dosar. De la locuințele suspecților au fost ridicate bibliorafturi cu documente, imprimante, calculatoare, dar și o sabie și mai multe arme de vânătoare.
Senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica și ginerele său sunt implicați într-o rețea de evazioniști, alături de Octavian Grecu, zis „Butoane”, de șefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare Centrale și din Giurgiu și ai Direcției Finanțelor Publice Giurgiu, potrivit procurorilor DIICOT.
În acest caz, DIICOT a făcut, marți dimineață, 256 de percheziții în București și în județele Giurgiu, Argeș, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiș, Bihor, Constanța și Vâlcea.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010 – 2012, gruparea infracțională a produs bugetului de stat un prejudiciu de peste 40 de milioane de euro anual, prin crearea unui circuit evazionist complex.
Activitatea grupului infracțional a vizat tranzacțiile comerciale intracomunitare cu zahăr și a gravitat în jurul firmelor sau grupurilor de firme Lemarco SA București – reprezentată de Tudor Constantin, Ductil Rom SA București – reprezentată de Sorin Stuparu, Novicio Food &Beverage SRL Ilfov – reprezentată de Nicole Saikaly, Vega Trade Comodities SRL Giurgiu – reprezentată de Sorin Adrian Găzdac și Livia Ioana Găzdac, s-a precizat într-un comunicat de marți al DIICOT.
Procurorii DIICOT spun că activitatea infracțională a acestora, toți învinuiți în dosar, a fost sprijinită în diferite forme de Nicușor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziții în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP Giurgiu), Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiță Penciu, toți comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.
De asemenea, activitatea infracțională realizată în județul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis „Butoane”, învinuit în dosar, au precizat procurorii.
La activitatea infracțională a soților Sorin Adrian și Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit și senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul și, respectiv, tatăl acestora. Procurorii au precizat că, dată fiind calitatea acestuia de senator, contribuția lui va fi analizată într-o cauză penală separată.
Agenția MEDIAFAX relata, în octombrie 2011, că Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane”, apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu și o instituție bancară, în același contract fiind girant și fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deține în proprietate.
Numele lui Octavian Grecu, cunoscut sub numele de „Butoane” a revenit în atenția presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului.
Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu maneliști care îl avea ca protagonist pe Grecu.
Măgureanu declara, referindu-se la aceste imagini, că „există prezumția de nevinovăție”, menționând că el este foarte popular și merge des la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii. El a ținut să menționeze că nu poate spune că există „un clan Butoane”, dar membrii acestei familii sunt locuitori ai municipiului Giurgiu, iar el îi respectă la fel ca pe toți giurgiuvenii.