700 kg de salam alterat retras din magazine. Vânzările au fost 3-4 ori mai mari
Comisarii de la Comisariatul pentru Protecția Consumatorului (CPC) Prahova au retras de la comercializare 723 de kilograme de salam, produs importat din Germania și care nu avea date de identificare, fiind considerat impropriu și nesigur pentru consum, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, șeful CPC Prahova, Corneliu Buzu.
Potrivit acestuia, produsul retras în urma verificărilor este salam denumit generic „salam uscat clasic”, care are însă diverse texturi și culori, fapt datorat rețetelor diferite și în privința căruia nu se poate spune data fabricației și nici dacă este sau nu expirat.
Cele 723 de kilograme de salam au fost retrase din trei lanțuri de supermarket-uri, iar controalele continuă în magazinele mici unde acest produs ar fi putut ajunge.
Întrebat ce cantitate din produsul neconform și considerat nesigur pentru consum a fost vândută în județ, șeful de la Protecția Consumatorului Prahova a spus că la acest moment nu se poate spune cu exactitate, dar că se estimează că la consumatori au ajuns cantități „de trei, patru ori mai mari decât cea retrasă de la comercializare”.
Valoarea totală a salamului retras de la comercializare este de peste 8.800 de lei, iar cele trei lanțuri de supermarket-uri care vindeau acest produs au fost amendate cu suma totală de 45.000 de lei, două dintre lanțurile de magazine primind amenzi de câte 20.000 de lei și unul fiind amendat cu 5.000 de lei. Amenzile au fost aplicate pentru comercializarea de produse fără elementele necesare pentru stabilirea datei valabilității minimale.
ANPC a început, joi, un control în toată țara care a avut ca obiect verificarea calității unor produse alimentare (salam feliat ambalat în vid, capete de salam în vid, dar și alte mezeluri), ca urmare a sesizării unui bărbat din județul Timiș privind salam feliat ambalat în vid care avea semne evidente de alterare.
În urma controalelor de joi și vineri au fost retrase din magazine peste 3,4 tone de mezeluri și au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei.
Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme din județele Brașov, Mureș și Sibiu, care ambalau salam produs într-o altă țară UE, ce era comercializat sub diferite mărci. Potrivit reprezentanților ANPC, produsul era adus în țară în bune condiții, dar ambalarea era necorespunzătoare, ducând la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare.