Prima pagină » Școala » 7.000 de profesori români AU PLECAT peste hotare. În București, profesoara acuzată de comportament agresiv REFUZĂ să fie înlocuită

7.000 de profesori români AU PLECAT peste hotare. În București, profesoara acuzată de comportament agresiv REFUZĂ să fie înlocuită

7.000 de profesori români AU PLECAT peste hotare. În București, profesoara acuzată de comportament agresiv REFUZĂ să fie înlocuită
Aproape 7.000 de profesori români au plecat la muncă în străinătate în ultimii 20 de ani. Vezi ce probleme provoacă unii dintre dascălii rămași să educe noua generație

Potrivit celui mai recent raport al Comisiei Europene privind profesiile reglementate, 5.775 de profesori din gimnaziu și liceu au parcurs etapele de recunoaștere a profesiei peste hotare. Dintre ei, mai mult de jumătate au ales să plece în Marea Britanie – 2.987, peste 1.100 au plecat în Italia, iar aproape 700 au plecat în Germania.

Și 500 de învățători au plecat să-și exercite profesia în străinătate. Profesorii care predau la clasele primare au ales să emigreze în Norvegia – 124, Danemarca – 113 de solicitări, sau Italia – 52 de învățători.

Lor li se adaugă 300 de educatori care au ales să-și exercite profesia peste hotare, cei mai mulți dintre ei, 66, plecând în Suedia. Pe locul doi se află Italia cu 49 de educatori, iar pe trei Norvegia, cu 47.

Raportul Comisiei Europene arată că pe primul loc în topul solicitărilor de exercitare a profesiei peste hotare se află cadrele medicale, profesorii, medicii stomatologi, electricienii, farmaciștii și medicii veterinari.

În țară, aproape săptămânal apar cazuri care atestă slaba calitate a celor rămași să educe noua generație. 

Profesoara de Tehnologie acuzată de mai mulți părinți ai elevilor de la Școala Sfântul Andrei din Capitală că are un comportament agresiv nu acceptă să fie înlocuită de altcineva până la sfârșitul cercetării disciplinare. Copiii refuză să meargă la oră și, în consecință, primesc absențe.

„S-a încercat pe cale amiabilă ca altcineva să vină la orele dumneaei și să predea, dar doamna a refuzat. Copiii nu vin la ore, primesc absențe, dar vor fi motivate când o va înlocui altcineva,” a declarat pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt a Inspectoratului școlar al Municipiului București, Marina Manea.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București a demarat o cercetare disciplinară care are termenul de soluționare 30 de zile, însă consideră că ar putea dura mai puțin.

Mai mulți părinți ai elevilor din clasele a VI-a și a VIII-a de la Școala „Sfântul Andrei” din Capitală acuză profesoara de Educație Tehnologică că vorbește urât cu elevii și că are un comportament agresiv. Aceasta nu este prima abatere a cadrului didactic.

Părinții scriu în plângerea adresată directoarei instituției de învățământ, că încă de la prima lecție, profesoara a creat o atmosferă de intimidare și violență emoțională.

„Le-a spus că „nu este prietena lor, le este șefă, iar ei sunt sclavii ei” și că „sunt vinovați de moartea mamei sale„. Lăsând la o parte regulile stricte impuse de dânsa, aceasta face afirmații în fața elevilor legate de faptul că deține o armă și menționează prin cuvinte nepotrivite acuzații ce nu fac obiectul disciplinei pe care o predă,” se arată în plângerea transmisă de părinți.

Părinții unor elevi din Teleorman și-au retras copiii de la o școală din localitatea Troianul, acuzând comportamentul ciudat al unei învățătoare, care ar râde sau ar țipa din senin și care ar fi bulversat elevii. 

Părinții care au copiii înscriși la Școala „Ion Preotu” din Troianul consideră că învățătoarea are probleme de comportament, râde sau țipă din senin, reușind să bulverseze copiii, care o bat, o amenință sau fug din clasă.

Părinții fac eforturi să convingă conducerea școlii să o îndepărteze pe învățătoare din unitatea de învățământ, însă, pentru că a obținut notă mare la titularizare, demersul este foarte dificil, astfel că mulți au decis să-și retragă copiii de la clasa ei sau chiar să-i mute în alte școli din județ.

Iulian Oprică, tatăl unui băiețel din clasa a doua la Școala „Ion Preotu” din Troianul, a declarat corespondentului Mediafax, că situația învățătoarei îi pune copilul în pericol.

„Eu nu am nimic personal cu ea, e fată tânără, poate știe carte. Dar are un comportament ciudat, râde din senin, țipă la copii, îi sperie. Pe fiul meu l-au bătut acum un an niște băieți din clasă, iar ea nu a făcut nimic să-i împiedice, așa că băiatul meu nu a mai vrut să meargă la școală de frică. În plus, nu le dă teme, nu poate stăpâni clasa, pune absențe când copilul iese la toaletă, iar copiii o și bat. Ea nu le poate face față în niciun fel. Am chemat și Poliția, am anunțat autoritățile, însă până acum nimeni n-a făcut nimic. Știu că s-au adunat părinții și au făcut o plângere la directoarea școlii. Dar dacă nu se rezolvă, eu îmi mut copilul la Roșiori și închei asta. Și ca mine sunt și alții,” a spus părintele.

Ionela Călin, directorul Școlii „Ion Preotu” confirmă plângerile părinților, dar așteaptă să se urmeze niște pași procedurali, pentru a putea să o îndepărteze pe învățătoare.

„Bineînțeles că știu situația. Sunt probleme, așa este. Domnișoara nu poate să supravegheze copiii. A mai funcționat la noi, e titularul unității noastre de învățământ din 2012 și a fost detașată anul trecut și în primele săptămâni din anul acesta, la Școala Peretu, unde de asemenea a cauzat destule probleme. Nu pot să spun ce probleme are, dar are un comportament neobișnuit, e adevărat. Medicul de medicina muncii a zis că s-au făcut niște pași și așteptăm să vedem ce se întâmplă. Cei de la inspectorat au venit și la noi, și la Peretu, dar trebuie să se analizeze situația în cadrul Comisiei de Disciplină. Anul acesta are clasa a doua”, a spus directorul școlii. Reprezentul pe clasă al părinților, Dorinela Lupu, a povestit corespondentului Mediafax, că învățătoarea se încuie de multe ori în clasă cu cei mici, iar aceștia sar pe geam, că îi insultă pe elevi și că nu se ocupă de educația lor.

„Inclusiv eu vreau să-mi retrag copilul, pentru că, în primul rând, nu-l învață nimic. În plus, copilul nu mai vrea să meargă la școală. Are și un comprortament ciudat pentru că trece foarte repede de la un ton normal la înjurii și insulte. Țipă la ei, îi jignește. Eu nu știu cum și-a scos ea de la medici că e aptă de învățământ, că are ceva probleme. Acum doi ani de zile, când copilul meu a fost la grupa zero, i-a prins capul între ușă și tocul ușii. M-au sunat de la școală să îmi spună. Toți părinții au spus că dacă până miercuri nu se ia o decizie de îndepărtare a ei, pentru că a cerut directoarea de la Medicina Muncii să dovedească că e aptă, noi am vorbit că ne luăm copiii de la școală. Și n-o să mai meargă la școală până când s-o rezolva treaba. A fost și bătută la grupa zero. De multe ori se încuia în clasă. Asta ca să nu meargă nimeni din școală să încerce să calmeze copiii, încuia ușa cu copiii acolo. Chiar au și sărit copii pe geam atunci. De atâția ani facem referate și plângeri și nimeni nu ne ajută cu nimic,” a spus femeia.

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Teleorman, Valeria Gherghe știe care este situația la școala din Troianul, însă nu poate face nimic, întrucât este dascăl titular și are aviz că e sănătoasă. Singura în măsură să verifice situația este conducerea unității de învățământ.

„Atâta timp cât are un aviz și scrie că e aptă pentru învățământ, este titulară, eu nu cred că pot să îmi spun alt punct de vedere, că nu am competența necesară. Singurul în măsură să ia decizie este directorul unității de învățământ, care este angajatorul. Avem sesizări cu privire la această doamnă învățătoare, dar noi nu putem face dezangajarea, decât comisia din școală, printr-o procedură legală. De anul acesta, ea s-a dus la Troianul. Știu de situație, am discutat cu conducerea școlii, i-am spus că în cazul în care un cadru didactic are abateri sau se constată că are abateri, se urmează procedura, Comisia de disciplină, intrat la ore, verificat și evident ultima măsură desfacerea contractului de muncă”, a declarat Valeria Gherghe, inspector școlar general .

Învățătoarea a predat la Școala „Ion Preotu” din localitatea Troianul cu doi ani în urmă, fiind detașată anul trecut la o unitate școlară dintr-o altă localitate din Teleorman. Pentru că și acolo au apărut același fel de probleme, învățătoarea s-a întors la școala din care plecase.

 

Citește și