În București și alte orașe ale țării credincioșii au mers în număr mare la biserici pentru a participa la slujba de Înviere. Unii din ei au mers cu câteva ore înainte la lăcașurile de cult pentru a se asigura că prind un loc întrucât și anul acesta slujbele s-a ținut cu un număr limitat de credincioși în contextul pandemiei COVID-19.
Credincioșii au putut circula liber în noaptea de Înviere până la ora 5 dimineața în urma deciziei luate de autorități. La Catedrala Patriarhala din București slujba a început în jurul orei 23:00, cu Canonul Sâmbetei celei Mari, urmat de Slujba Învierii. În cadrul ceremoniei religioase s-a citit Sfânta Evanghelie de la Matei capitolul XXVIII, versetele de la 1-16.
La Catedrala Mitropolitană din Iași, slujba de Înviere s-a ținut în întregime în aer liber, pentru prima dată, iar în Constanța, Lumina Sfânta a venit pe mare, ca în anii precedenți. La Brașov, slujba s-a ținut în Piața Sfatului astfel încât să poată participa un număr cât mai mare de credincioși și să fie evitată aglomerația.
„Miracolul Învierii ne aduce mereu împreună, fie că ne aflăm pe meleagurile natale sau peste hotare”, spune preşedintele Klaus Iohannis în mesajul său de Paşte.
„Ne regăsim în taina sfântă a celei mai mari sărbători creştine, o celebrare a vieţii şi a speranţei. Miracolul Învierii ne aduce mereu împreună, fie că ne aflăm pe meleagurile natale sau peste hotare. Şi în acest an, credinţa ne rămâne la fel de puternică, chiar dacă nu putem fi încă alături de toţi cei dragi din cauza pandemiei de COVID-19, care continuă să afecteze întreaga lume”, este mesajul preşedintelui.
Premierul Florin Cîțu a transmis sâmbătă un mesaj cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşti. „Întâmpinăm Sfintele Paști anul acesta cu încrederea că vom depăși cu bine perioada dificilă pe care o traversăm și vom reveni cât mai repede la normalitate.”
Eforturile individuale şi comune îşi arată zi de zi beneficiile pentru sănătate, viaţă socială şi economică, iar renunţările de până acum au dat şi dau în continuare roade, transmite Florin Cîțu.
Președintele Camerei Deputaților Ludovic Orban, a transmis sâmbătă, pe Facebook, un mesaj cu ocazia Învierii Domnului. Orban spune că le mulțumește tuturor celor care au dat dovadă de responsabilitate și solidaritate prin respectarea regulilor de protecție sanitară. Acesta adaugă că România se confruntă în această perioadă cu cea mai mare provocare din istoria recentă a țării, iar cetățenii și autoritățile s-au confruntat cu mari încercări.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătaţii, a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorilor de Paște. „Suntem în zile de sărbătoare, zile pe care ni le dorim fericite, alături de cei dragi, cu bucurie şi linişte.”
Suntem în zile de sărbătoare, zile pe care ni le dorim fericite, alături de cei dragi, cu bucurie şi linişte. După un an întreg vă spun că înţeleg această dorinţă de a fi împreună. O resimt şi eu. O resimţim cu toţii. Vreau totuşi să vă reamintesc că suntem într-o perioadă complicată. Este al doilea Paşte pe care îl petrecem în aceste condiţii”, transmite ministrul Sănătăţii.
Ioana Mihăilă îi încurajează pe oameni să respecte măsurile prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu SARS CoV-2 şi să continue să se vaccineze.
„Intrarea mai multor credincioşi pelerini în Biserica Sfântului Mormânt a fost posibilă datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, s-au relaxat măsurile”, a declarat Patriarhul Daniel.
„Anul acesta, 2.500 de persoane au fost lăsate să intre în Basilica Sfântului Mormânt, în Biserica Mare. Şi s-a văzut bucuria credincioşilor prezenţi, printre care şi părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, ca reprezentant al Patriarhiei Române. (…) Deci, această binecuvântare este o încurajare pentru noi. Şi a fost posibil acest eveniment anul acesta mai uşor şi anume intrarea şi multor credincioşi pelerini în Biserica Sfântului Mormânt şi datorită faptului că în Israel, ca urmare a vaccinării unui procent foarte mare din populaţie, s-au relaxat măsurile sau restricţiile impuse anul trecut”, a spus Patriarhul la ceremonia de primire a Sfintei Lumini pe Colina Bucuriei de la Catedrala Patriarhală.
Părintele Visarion Alexa ne recomandă ca, în aceste zile sfinte, să folosim urarea „Hristos a înviat”, în loc de „Paște fericit” sau „Paști fericit”. Explicațiile sale sunt cât se poate de emoționante. Să nu asociem sărbătorile pascale cu „iepurașii” și „alte obiecte, viețuitoare”, spune preotul.
Românii au ales și anul acesta să sărbătorească 1 mai pe litoralul Mării Negre, în pofida restricțiilor care sunt încă în vigoare. În minivacanța de Paști și de 1 mai sunt așteptați undeva la 35.000 de turiști pe litoralul românesc, explică reporterul GÂNDUL, Oana Zvobodă, care se află la Mamaia.