8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Donald Trump, pus sub acuzare de Camera Reprezentanților pentru „incitare la insurecție”! Senatul are votul decisiv

Publicat: 14 01. 2021, 08:00
Donald Trump / Sursă FOTO - ARHIVĂ: Shutterstock

Donald Trump este primul președinte din istoria Statelor Unite care este pus sub acuzare de două ori în timpul mandatului. Camera Reprezentanților a decis miercuri, 13 ianuarie, pentru a doua oară, să declanșeze procedura de „impeachement” (n.r. punere sub acuzare) împotriva președintelui în exercițiu.

Donald Trump este acuzat de „incitare la insurecție” pentru rolul pe care l-a avut în timpul asaltului asupra Capitoliului, care a avut loc pe 6 ianuarie, asalt pe care unii îl consideră lovitură de stat, alții terorism domestic, transmite CNN.

Ministrul Justiției: „Ar fi păcat ca interceptările serviciilor să nu fie folosite în cazul unor infracţiuni grave”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a declarat, miercuri, că „ar fi păcat” ca interceptările realizate de serviciile de informaţii să nu fie folosite în cazul unor infracţiuni de omor sau alte fapte grave. Ministrul Justiției afirmă că în anumite situații, interceptările făcute de serviciile de informații ar trebui să fie folosite în procesele penale.

Fostul șef al ANSVSA, Marian Zlotea, a fugit din ţară înainte să fie condamnat definitiv, miercuri, la 8 ani de închisoare

Fostul șef al ANSVSA, Marian Zlotea, care a fost și europarlamentar, a fost condamnat, miercuri, la 8 ani și 6 luni de închisoare. Acesta a anunțat că a părăsit România și a solicitat statut de refugiat politic în altă țară.

Fostul europarlamentar a scris miercuri seară pe o rețea de socializare că este nevinovat, iar condamnarea la 8 ani și 6 luni dispusă miercuri de Curtea de Apel București o consideră „nedreaptă”, „dată într-un dosar bazat în totalitate pe două denunțuri neîntemeiate date sub presiune de doi inculpați arestați care, ulterior denunțurilor, au fost eliberați”.

Anchetatorii nu au terminat nici acum expertizele criminalistice în cazul femeii ucise și arse pe câmp. Suspecții vor fi audiați din nou! (EXCLUSIV)

Ancheta în cazul femeii ucise și arse într-un geamantan, pe un câmp din județul Giurgiu, este încă departe de a fi finalizată. Polițiștii nu au terminat încă toate expertizele necesare și nu au reușit să analizeze toate probele adunate până acum. Potrivit legii, dacă vor trece șase luni, iar dosarul nu va fi finalizat și trimis în instanță, cei trei suspecți vor trebui eliberați.

Un șofer de TIR a observat, la data de 30 octombrie, un incendiu care izbucnise la marginea drumului, undeva între localitățile giurgiuvene Ghimpați și Valea Plopilor, Pentru că flacăra era foarte înaltă și se manifesta violent, acesta a decis să intervină și a tras pe dreapta. În momentul în care a încercat să stingă vâlvătaia cu un estinctor, bărbatul a observat, îngrozit, silueta unui trup de om și a sunat imediat la numărul de urgență 112.

Dezbatere legislativă. Cine se încadrează la categoria „consumator vulnerabil” de energie și ce beneficii ar putea avea. Zona este importantă

Cinci luni pe an, persoanele considerate „consumatori vulnerabili” ar putea beneficia de un ajutor din partea statului. Sunt vizați atât cei cu venituri mici cât și oamenii din zone izolate, bolnavi sau în vârstă. Consumul mediu lunar suportat de stat este diferit, în funcție de județ, România fiind împărțită în trei zone: rece, temperată sau caldă.

Miercuri, Guvernul Cîțu a lansat în dezbatere publică o lege a „consumatorului vulnerabil” prin care se dorește sprijinirea celor aflați în „sărăcie energetică”. Așa este numită situația în care, din cauza combinației între veniturile mici, costurile ridicate la energie și eficiența energetică scăzută a locuinței, o persoană sau o gospodărie nu își permit asigurarea nevoilor energetice minimale, la nivelul unui trai decent.

Fără ajutor de stat: Programul Tomata s-a oprit. Subvențiile nu se regăsesc în cererea de consum

Agricultorii anunță o reducere cu până la jumătate a producției timpurii de roșii, anul acesta, din cauza opririi finanțării programului guvernamental de sprijin pentru tomate. Ministrul Agriculturii a declarat că ajutorul de stat, în valoare de 88 de milioane de euro, nu va mai fi acordat.

Roșiile românești vor apărea anul acesta pe piață mai târziu cu cel puțin două săptămâni și vor fi într-o cantitate mult mai mică față de anii precedenți. Agricultorii dau vina pe anularea programului Tomata, prin care fermierii primeau un sprijin financiar.

MAE: Românii care sosesc în Marea Britanie trebuie să prezinte un test COVID negativ și să intre în izolare 10 zile

Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile britanice au luat noi măsuri pentru intrarea în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, valabile începând cu data de 15 ianuarie, ora 4.00 a.m.

„Astfel, conform informaţiilor comunicate public de autorităţile britanice, persoanele care călătoresc în Regatul Unit pot intra pe teritoriul Angliei cu condiţia prezentării unui test cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Angliei. Sunt acceptate testele moleculare de tip PCR, precum şi, în anumite condiţii limitate, testele rapide de tip lateral flow sau LAMP. Detalii suplimentare cu privire la condiţiile în care vor fi acceptate testele rapide vor fi anunţate ulterior de către autorităţile britanice”, a transmis MAE într-un comunicat.

România are în plan achiziționarea unui sistem de lansare rachete antinavă în valoare de 286 milioane dolari

România are în plan achiziționarea de instalații mobile de lansare rachete antinavă, în valoare de aproape 300 de milioane de dolari, fără TVA. Producția acestora va fi asigurată de SUA, Guvernul transmițând Parlamentului proiectul de lege care trebuie să fie aprobat pentru a se finaliza achiziția.

Proiectul de lege pentru realizarea „Capabilității de luptă împotriva navelor de suprafață” aferentă programului de înzestrare „Sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă”, a fost transmis, de Guvernul României, către Parlament, pentru adoptare.