8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Ministrul Muncii vrea egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru bărbați și femei. Ce se schimbă pentru angajații care vor să lucreze până la 70 de ani
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că vrea egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani atât la femei, cât și la bărbați și explică ce înseamnă creșterea voluntară a vârstei de pensionare și cum poate influența decizia de reîntoarcere în câmpul muncii a persoanelor aflate la vârsta pensionarii, dar care doresc acest lucru.
„Vârsta de pensionare rămâne aceeași, însă oportunitatea continuării vieții active, adică dacă tu ai 65 de ani și constați că vrei să mai lucrezi până la 70 de ani, printr-o simplă solicitare, în loc să intri în pensie, poți să îți continui viață activă. Această este o creștere voluntară a perioadei profesionale”, a spus ministrul Muncii. (Citește continuarea…)
Ministrul Muncii Raluca Turcan: „Stagiul minim de cotizare rămâne la 15 ani, se poate cumpăra vechime”. Ce spune despre pensia specială, chiar și de 100 de ori mai mare decât pensia minimă
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus, la Digi 24, că pensiile vor fi recalculate ținându-se seama și de indicele de corecție, dar stagiul minim de cotizare va rămâne la 15 ani. De asemenea, se vor putea cumpăra maximum 6 ani vechime, pentru a accesa pensia minimă socială.
„În România, avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei, care pentru a o accesa au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare. De asemenea pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, care va include și indicele de corecție”, a explicat Raluca Turcan. (Citește continuarea…)
Kelemen Hunor: „Autostrada Târgu Mureș – Iași se va construi o bucățică mică în Transilvania și o bucățică mică din Moldova, fiindcă trebuie să trecem Carpații”
Viceprim-ministrul Kelemen Hunor, prezent miercuri seară la Antena 3, vine cu precizări în privința Planului Național de Redresare și Reziliența (PNRR) și declara că „Autostrada Târgu Mureș – Iași, se va construi o bucățică mică în Transilvania și o bucățică mică din Moldova, fiindcă trebuie să trecem Carpații”.
Întrebat ce reprezintă acea bucățică mică, Kelemen Hunor a răspuns: „40 și ceva de km într-o parte și 30 și ceva de km în cealaltă parte. Trebuie să trecem Carpații”. Deși inițial s-a discutat nevoia urgență de construcție a 1.000 km de autostrada, în PNRR acum se regăsesc doar 434 km, care ar trebui finalizați până în 2025. (Citește continuarea…)
Deputatul Mihai Lasca, intrat în Parlament pe listele AUR, condamnat la închisoare pentru că a bătut un șofer. Ce l-a obligat instanța să facă pentru a nu fi încarcerat
Deputatul de Bihor Mihai Ioan Lasca a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu suspendare și 120 de zile de muncă în folosul comunității, în dosarul în care a fost găsit vinovat pentru că, în vara anului 2019, a blocat în trafic un șofer și l-a bătut.
Curtea de Apel Oradea a respins miercuri ca nefondat apelul lui Mihai Ioan Lasca și a menținut decizia din noiembrie 2020 a Judecătoriei Oradea. Mihai Ioan Lasca va fi sub supraveghere patru ani, timp în care este obligat să anunţe ofițerul de probațiune dacă își schimbă locuinţa şi dacă pleacă de acasă mai mult de 5 zile. (Citește continuarea…)
Procurorii Parchetului General au cerut refacerea necropsiilor pentru unele victime ale incendiului de la Spitalului Județean Piatra Neamț
Procurorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, care anchetează incendiul izbucnit în seara zilei de 14 noiembrie 2020 la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, soldat cu zece morți, au solicitat medicilor legiști să refacă necropsiile unora dintre persoanele decedate în urma incidentului. Anchetatorii vor să stabilească dacă decesul are legătură cu faptul că, pentru a fi salvați de flăcări și fum, pacienții au fost deconectați, pentru scurt timp, de la instalația de oxigen.
Expertizele medico-legale ale unora dintre persoamele decedate în urma incendiului care a izbucnit la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț au relevat faptul moartea pacienilor nu a fost una violentă, în sensul că nu s-au găsit indicii care să facă legătura între incendiu și deces. Concluziile legiștilor se refereau la faptul că persoanele în cauză nu suferiseră nici arsuri și nici nu fuseseră intoxicate cu fum. (Citește continuarea…)
Ce spune criminalistul implicat în ancheta atentatului de la „Jean Monnet” despre asasinatul cu bombă din Arad: „Autorul a fost în zonă în momentul exploziei și poate fi un militar, un genist” (EXCLUSIV)
Niculae Mitrea, fost ofițer la Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei și unul dintre criminaliștii implicați în ancheta atentatului de la Liceul ”Jean Monnet” din 2002 a analizat, pentru GÂNDUL.RO, principalele ipoteze din investigația exploziei de la Arad și a declarat că, după modul în care s-a acționat, asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan a fost făcută minuțios.
În cazul exploziei de sâmbătă dimineață din Arad, în care omul de afaceri Ioan Crișan și-a pierdut viața, autoritățile iau în calcul mai multe variante, însă principala pistă este cea a unui omor calificat săvârșit cu premeditare. (Citește continuarea…)
Comisia Europeană recomandă României să reducă deficitul excesiv până în 2024
Comisia Europeană a prezentat astăzi pachetul de primăvară al semestrului european, care se concentrează pe furnizarea de orientări fiscale statelor membre pe măsură ce continuă procesul de redeschidere treptată a economiilor lor. Comisia Europeană recomandă României să reducă deficitul excesiv până în 2024.
Aceste orientări își propun să ajute statele membre să își consolideze recuperările economice, făcând cea mai bună utilizare posibilă a instrumentului de recuperare și reziliență (RRF), instrumentul cheie în centrul NextGenerationEU. Semestrul european a fost adaptat anul acesta, având în vedere legăturile cu planurile de recuperare și reziliență ale statelor membre, stabilind investițiile și reformele pe care FRR le va finanța. (Citește continuarea…)
Sondaj Avangarde. Care sunt cei mai mari dușmani ai României. Cum se poziționează românii în conflictul dintre Israel și Hamas
Sondajul realizat de Avangarde în colaborare cu News Hour with CNN privind percepția publică a românilor asupra relațiilor internaționale, arată că cei mai importanți prieteni ai României sunt SUA, Germania și Republica Moldova. 27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, iar 33% nici bun, nici rău.
Țările vecine României, Republica Moldova și Bulgaria, cât și cea din Balcanii de Vest – Serbia – sunt văzute ca prieteni țării noastre. Republica Moldova ocupă primul loc, urmată de Serbia, în ceea ce privește simpatia acordată de respondenți. (Citește continuarea…)