Rezultatele finale la Evaluarea Naţională din acest an, după rezolvarea contestaţiilor, vor fi afişate sâmbătă, conform calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. MEC a informat deja că, după afişarea primelor rezultate la Evaluarea Naţională, au fost depuse 15.275 de contestaţii.
Din totalul celor 15.275 de contestaţii, la proba scrisă de Limba şi literatura română au fost depuse 9.030, la Matematică – 5.991, iar la proba de Limba şi literatura maternă – 254 de contestaţii. Cele mai multe contestaţii au fost depuse în Capitală (2.861) şi în judeţele Constanţa (806), Dolj (730) şi Prahova (710). Soluţionarea lucrărilor contestate are loc până vineri, rezultatele finale urmând a fi făcute publice sâmbătă.
Vineri, 26 iunie, este Ziua Drapelului Național. Pe tot cuprinsul țării vor avea loc manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei patriei şi ceremonii militare specifice. În Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional. La ceremonia publică din Capitală, programată să înceapă la ora 10.00, în Piaţa Tricolorului, participă vicepremierul României, Raluca Turcan. Absența primului-ministru Ludovic Orban este motivată de prezența sa la o ceremonie similară care va avea loc în Piaţa Centrală din Zalău.
Europarlamentarul Corina Creţu este de părere că Guvernul Orban trebuie să solicite sprijinul Comisiei Europene pentru ajutorarea românilor afectaţi de inundaţii. România poate primi ajutorul necesar prin Fondul de Solidaritate al UE, afirmă Crețu: „Guvernul României trebuie să solicite, de urgenţă, sprijinul Comisiei Europene pentru a veni în ajutorul românilor afectaţi de inundaţii! (…) Uniunea Europeană ne pune la dispoziţie instrumente care au ajutat şi în trecut şi pe care Guvernul de la Bucureşti ar trebui să le acceseze de urgenţă”.
Donald Trump a răbufnit la adresa protestatarilor din gruparea Black Lives Matter. Președintele Americii l-a acuzat pe unul din liderii mişcării BLM că a făcut apel la revoltă împotriva autorităților statului, un gest de neconceput în SUA! Prima dată, Trump a atacat pe Twitter, acolo unde a scris „Este trădare, răzvrătire, revoltă!”, cu referire la afirmaţiile preşedintelui filialei din New York a organizației Black Lives Matter, Hawk Newsome. Activistul declarase că, „dacă această ţară nu ne oferă ceea ce dorim, vom reduce acest sistem la cenuşă şi îl vom înlocuic cu un altul”.
„Situația la Ministerul Sănătății se agravează pe zi ce trece, aproape proporțional cu agravarea pandemiei la nivel național. După o mită la Unifarm intrată în vizorul DNA, dar și în urma unor noi informații legate de contracte ciudate de achiziție de măști sanitare, ministerul pare a fi în pragul colapsului, acum, când românii au cea mai mare nevoie de el. După ce Nelu Tătaru a picat testul parlamentar, fiind trecută o moțiune simplă împotriva felului în care acesta a administrat pandemia, lucrurile au început să se precipite la minister”, este de părere Lucian Romașcanu, senator PSD.
Organizația Națiunilor Unite vorbește despre nevoia unei „reinventări a lumii”, în contextul în care întreg globul n-a putut oferi un răspuns coordonat la pandemia Covid-19. Noul coronavirus a arătat vulnerabilitățile națiunilor, de aceea se impune o schimbare majoră, crede secretarul general al ONU. Antonio Guterres s-a exprimat joi, 25 iunie, în favoarea unei „reinventări” a lumii, care să aibă mai mult multilateralism. ONU a pregătit și un plan, despre care secretarul general a vorbit în detaliu.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a prelungit cu 7 ani valabilitatea cardurilor naţionale de sănătate emise până pe 31 decembrie 2014. „Guvernul a aprobat o Hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se generează şi se rescriu noi certificate digitale pentru cardurile naţionale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Termenul de valabilitate al acestor carduri este de 7 ani de la data rescrierii certificatului”, se arată într-un comunicat CNAS.
Circulaţia va fi închisă temporar vineri, 26 iunie, şi sâmbătă, 27 iunie, pe DN 73C şi DN 7C (Transfăgărăşan), pe anumite tronsoane, pentru desfăşurarea Raliului Argeşului, informează Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). „În vederea desfăşurării Raliului Argeşului, CNAIR, împreună cu Poliţia Rutieră, a luat măsura închiderii circulaţiei rutiere pe DN 73C şi DN 7C, după cum urmează: DN 73C, între km 1+500 – km 5+600, în data de vineri, 26 iunie 2020, intervalul orar 16:00 – 20:00; DN 7C, între km 62+000 (Barajul Vidraru) – km 104+000 (Conacul Ursului), în data de sâmbătă, 27 iunie 2020, intervalul orar 09:30 – 16:30”, a anunţat CNAIR.