Prima pagină » Știri » 80% din populație va avea acces la APĂ POTABILĂ, până în 2023. Promisiunea Rovanei Plumb

80% din populație va avea acces la APĂ POTABILĂ, până în 2023. Promisiunea Rovanei Plumb

80% din populație va avea acces la APĂ POTABILĂ, până în 2023. Promisiunea Rovanei Plumb
Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat, luni, la Timișoara, că până la sfârșitul anului 2023, cel puțin 80 la sută din populația României ar trebui să aibă acces la apă potabilă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Fondurilor Europene a afirmat, luni, la Timișoara, în cadrul unei conferințe de presă, că până în anul 2020, 60 la sută dintre români ar trebui să fie racordați la apă potabilă, iar până în 2023, 80 la sută din populația țării. Rovana Plumb nu a putut preciza care este stadiul privind racordarea la apă potabilă și canalizare, în acest moment.

„Prin tot ceea ce înseamnă racordare la apă și apă uzată nu facem altceva decât să îmbunătățim viața cetățenilor, este firesc și normal să aibă acces la aceste servicii de utilitate publică, în special apa potabilă. Va trebui ca până în 2023, cel puțin 80 la sută din populația României să aibă acces la apă potabilă. Acum sunt în curs de finalizare a radiografiei împreună cu Banca Mondială și cu Banca Europeană de Investiții, pentru a știi exact care este nivelul de conectare la rețeaua de apa potabilă în România și ce înseamnă infrastructura de apă uzată în România. Probabil că undeva la sfârșitul lunii aprilie vom avea și această radiografie făcută, în așa fel încât să știm exact unde mergem cu alocările în ce zonă, în ce domeniu, pentru a asigura toată populația la acest serviciu de utilitate publică. Până la sfârșitul anului 2020, cel puțin 60 la sută din populația țării trebuie să fie racordată la apă potabilă”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a participat, luni, la Timișoara, la evenimentul de semnare a celui mai mare proiect european din județul Timiș, în valoare de 180 de milioane de euro. Acest proiect se referă la modernizarea infrastructurii de apă și canalizare în Timișoara și în alte 81 de localități din întreg județul Timiș până în anul 2023.

„Acest proiect nu face altceva decât să asigure servicii de utilitate publică, respectiv accesul la apă potabilă pentru 380.000 de locuitori din județul Timiș și pentru sistemul de canalizare o racordare pentru 53.000 de cetățeni din județul Timiș”, a precizat ministrul Fondurilor Europene.

Rovana Plumb a mai declarat că până în momentul de față, au fost alocate de la Uniunea Europeană fonduri pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare în valoare de 1,9 miliarde de euro.

„Alocarea fondurilor europene pentru acest serviciu de utilitate publică, până la momentul de față se ridică la o sumă de 1,9 miliarde de euro , pentru nouă proiecte regionale în ceea ce privește infrastructura de apă și canalizare. În același timp, în cursul acestui an sperăm să finalizăm și să semnăm contractele de finanțare pentru investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru alte județe din țara noastră: Dolj, Olt, Teleorman, Iași, Satu Mare, Buzău, Argeș, Sibiu, Brașov, Brăila și Dâmbovița”, a afirmat Rovana Plumb.

Autor

Citește și