96% dintre români cred în Dumnezeu, iar mai puțin de o treime recunosc că și-au binecuvântat mașina
Un procent de 75% dintre români consideră că religia înseamnă adevăr, în timp ce 96% cred în Dumnezeu. Tododată mai puțin de o treime dintre aceștia recunosc că și-au binecuvântat deja mașina, dar 43% dintre respondenți spun că nu ar face acest lucru, arată rezultatele unui sondaj IRES.
Presa românească a adus în atenția opiniei publice în ultimul timp devotamentul românilor față de credința în Dumnezeu și a analizat raportarea acestora la instituția Bisericii. Presa occidentală a comentat recent asupra faptului că, după 1989, religia a câștigat tot mai mult teren în România, fapt care a condus la construirea unui număr mare de biserici și a notat acest aspect în paralel cu situația economică a țării.
În acest context, Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat, în luna august, un studiu cu privire la percepțiile populației din România asupra religiei, și a analizat opiniile acesteia referitoare la credință, în general, indiferent de modul de manifestare a acesteia, dar și pe cele referitoare la alte câteva aspecte legate de morala creștină.
Studiul a relevat faptul că, pentru români, importanța religiei vine din familie, principalul rol perceput al Bisericii fiind acela de a oferi răspunsuri problemelor sociale, în același timp Biserica ar trebui să abordeze într-o mică măsură teme legate de politică, pe listă regăsindu-se însă problemele lumii a treia, cele legate de ecologie, de indifelitate sau de avort. Totuși, legătura dintre Biserică și politică devine evidentă atunci când vine vorba despre persoana care ar urma să ocupe o funcție publică, acest lucru fiind în mică măsură acceptabil dacă respectivul individ nu crede în Dumnezeu, afirmă autorii studiului.
Percepția și raportarea la religie și Biserică
Unul din cinci chestionați a răspuns că merge o dată pe săptămână la slujbele sau la evenimentele religioase curente. 22% dintre români participă la acestea de câteva ori pe lună, un sfert de doar câteva ori pe an. În timp ce 6% dintre participanții la studiu participă la slujbele religioase de câteva ori pe săptămână, 18% merg mai rar decât o dată pe an.
Trei sferturi dintre respondenți sunt de acord cu ideea potrivit căreia religia înseamnă adevăr.
Totodată, 6% dintre respondenți au răspuns că și-au schimbat religia.
Cei mai mulți respondenți cred că Biserica oferă răspunsuri pentru problemele sociale (88%), pentru problemele morale (72%), pentru problemele din viata de familie și pentru nevoile spirituale ale oamenilor (71%). Doar 59% consideră că problemele tinerilor își pot găsi răspunsuri în biserică.
O proporție importantă dintre participanții la studiu – 82% – apreciază că rugăciunea i-a ajutat, de-a lungul vieții, în mare și foarte mare măsură.
Mai mult de două treimi dintre respondenți au auzit despre introducerea de către Patriarhia Română, în Moliftelnic, a slujbei pentru sfințirea unui vehicul. 55% apreciază această măsură ca fiind bună și foarte bună, 27% recunosc că și-au sfințit deja mașina, dar 43% dintre respondenți spun că nu ar face acest lucru.
Opiniile românilor în legătură cu rolul religiei în viitor sunt împărțite: puțin sub 30% consideră că rolul acesteia va fi mai important, 36% cred că rolul religiei va fi același, în timp ce 32% cred că rolul acesteia va scădea.
Românii chestionați consideră că Biserica trebuie să trateze, în special, teme precum infidelitatea (75%) și problemele lumii a treia (75%), urmate de discriminarea rasială (74%), ecologia și problemele de mediu (70%), avortul (67%), dezarmarea nucleară (62%), eutanasia (60%), șomajul (59%) sau homosexualitatea (50%).
16% dintre români se ghidează după horoscop în viața de zi cu zi
Studiul efectuat de IRES mai arată că unul din 10 români nu regretă nimic, iar pentru aproape o treime dintre participanții la studiu regretele apar foarte rar. Doar în cazul unui sfert dintre li se întâmplă să regrete des și foarte des anumite lucruri pe care le-au făcut.
La capitolul credință, cei mai mulți dintre românii anului 2013 (96%) au cred în Dumnezeu. Această credință se manifestă mai pregnant la persoanele între 36 și 50 de ani și la femei.
De asemenea, 76% dintre români cred în rai. În iad cred doar 61% dintre participanții la studiu, iar 54% cred în diavol.
45% dintre respondenți recunosc că obișnuiesc să consulte horoscopul, iar 16% țin cont de horoscop în viața de zi cu zi. Majoritare la acest capitol sunt femeile, cei care au între 36 și 50 de ani, respondenții fără studii sau cu studii elementare.
Studiul a fost efectuat în perioada 5-7 august pe un eșantion de 1.370 de indivizi de 18 ani și peste. Eroarea maximă tolerată este de ± 2,7%.
Interviurile s-au desfășurat prin metoda CATI. Unele întrebări din această cercetare au fost adaptate din studiul World Value Survey, realizat de The World Values Survey Association.