Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au trimis-o în judecată pe Otilia Dumitru, inspector școlar general la ISJ Ialomița și președinte al Comisiei județene de bacalaureat la data faptelor, pentru constituire a unui grup infracțional organizat.
De aceea faptă sunt acuzați și profesorii Ana Dragomir, Lucia Popa, Laura Striblea, Cătălin Gogotă, Valentin Gheorghe, Viorel Dobre, Carmen Turcu și Cristina Vardianu.
În același dosar vor fi judecați profesorii Nica Balaciu – pentru 52 de infracțiuni de participație improprie la fals intelectual, Marius Răzvan Dinu – pentru 31 de infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, Cristian Manea – pentru zece infracțiuni de trafic de influență și nouă de fals material în înscrisuri oficiale, Sorin Stere – pentru două infracțiuni de trafic de influență și patru de fals material în înscrisuri oficiale, Elena Dulcinica Sandu – pentru 15 infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, Marius Curt – pentru 26 de infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale, Liviu Radu Bâra – pentru opt infracțiuni de trafic de influență, Elena Busuioc – pentru trei infracțiuni de fals material în înscrisuri oficiale. Toți cei opt profesori sunt acuzați și de constituire a unui grup infracțional organizat.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, în sesiunea de bacalaureat iunie-iulie 2012, Otilia Dumitru, inspector școlar general și președinte al Comisiei Județene de Bacalaureat Ialomița, a inițiat și constituit un grup infracțional organizat format din Balaciu, Dinu, Manea, Stere, Sandu și Gogotă, cadre didactice cu atribuții în activitatea de desfășurare a examenului. Grupul infracțional a fost sprijinit și de profesorii Curt, Popa, Striblea și Busuioc, iar la acesta au aderat profesorii Dragomir, Vardianu, Gheorghe, Turcu și Dobre.
„Scopul constituirii acestui grup infracțional a fost acela al asigurării, prin fraudă, a promovării examenului de bacalaureat de către 119 candidați, scop atins în cazul a 97 dintre aceștia”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanței.
Anchetatorii au stabilit că membrii grupării se întâlneau la domiciliul inspectorului general școlar Otilia Dumitru, păstrau permanent legătura telefonic și se coordonau pe parcursul activității de evaluare a lucrărilor scrise. De asemenea, aceștia sunt suspectați de recrutarea candidaților de la care au pretins și primit diferite sume de bani, în schimbul favorizării acestora la examenul de bacalaureat.
Membrii grupării se ocupau și de „întocmirea în scris, în perioada premergătoare probelor scrise, a unor centralizatoare cu candidații de la centrele de examinare, ce urmau a fi favorizați la examenul de bacalaureat, desemnarea echipelor de evaluatori, astfel încât să corespundă planului infracțional, transmiterea în cadrul grupului infracțional a datelor de identificare a candidaților, disciplina și nivelul de dificultate al fiecăreia, notele dorite și semnul distinctiv folosit, identificarea lucrărilor candidaților țintă, după semnele distinctive stabilite de membrii grupului, selectarea, numerotarea și repartizarea seturilor de lucrări cu semnele distinctive către respectivele echipe de evaluatori, efectuarea, în calitate de profesori evaluatori, de adăugiri pe lucrările scrise ale unor candidați”, au precizat procurorii.
Procurorii au pus sechestru asigurător pe mai multe sume de bani ale inculpaților Liviu Radu Bâra, Sorin Stere și Cristian Manea.
Dosarul va fi judecat de Tribunalul Ialomița, procurorii propunând menținerea măsurilor asigurătorii dispuse în cauză.