Prima pagină » Știri » A dat amenzi de peste 21.000 de lei, dar a păstrat toți banii

A dat amenzi de peste 21.000 de lei, dar a păstrat toți banii

A dat amenzi de peste 21.000 de lei, dar a păstrat toți banii
Un ofițer de la Poliția Orașului Fieni a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză că a întocmit mai multe procese verbale de contravenție în urma unor controale la firme, dar nu le-a înregistrat în evidențele Poliției și și-a însușit peste 21.000 de lei din amenzi.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Ploiești l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Mihai Stănescu, ofițer de poliție judiciară în cadrul IPJ Dâmbovița – Poliția orașului Fieni, Compartimentul Investigarea Fraudelor, pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (35 de acte materiale) și trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului trimis instanței, în perioada 2012-2014, ofițerul Mihai Stănescu, având gradul profesional de comisar de poliție și atribuții de constatare și sancționare a contravențiilor, a făcut controale economice la mai multe firme și persoane, în urma cărora a întocmit procese verbale cuprinse în mai multe carnete, dintre care două folosite fără drept, dar nu a înregistrat documentele după completare, la secretariatul unității de poliție. Ofițerul de poliție și-a însușit sumele de bani înscrise în aceste documente ca fiind confiscate și ridicate de la contravenienți, în cuantum total de 21.907,43 de lei.

„Activitatea infracțională desfășurată de inculpat a avut ca rezultat prejudicierea bugetului statului cu suma de 21.907,43 lei, care constituie, totodată, și un folos necuvenit obținut de către ofițerul de poliție”, arată procurorii în actul de sesizare a instanței.

Anchetatorii au stabilit că, în 26 martie 2012, Mihai Stănescu, în urma unei percheziții la sediul unei societăți comerciale, a ridicat suma de 4.810 lei, precum și alte documente de evidență contabilă primară de la contabila societății, ocazie cu care a întocmit proces-verbal în trei exemplare, dintre care unul l-a lăsat firmei.

Ulterior, Stănescu l-ar fi contactat pe administratorul societății căreia îi aparținea suma de bani și i-ar fi solicitat să vină la sediul unității de poliție, unde în 28 martie 2012 i-a prezentat, pentru a semna, o dovadă în conținutul căreia era consemnat că banii ridicați i-au fost restituiți, fără însă ca acest lucru să se întâmple în realitate. Totodată, ofițerul de poliție i-ar fi cerut administratorului să semneze și un proces-verbal tipizat de confiscare a sumei de 4.810 lei.

Procurorii susțin că, în perioada 2013-2014, în exercitarea atribuțiilor de serviciu privind constatarea și sancționarea contravențiilor, Mihai Stănescu ar fi întocmit mai multe procese verbale cuprinse în două carnete pe care nu le avea în primire. Ofițerul de poliție a folosit fără drept cele două carnete cu procese verbale, declarând că le-a găsit, la începutul anului 2013, în torpedoul unei autospeciale aparținând Poliției Orașului Fieni. În evidența Poliției Orașului Fieni acestea apar ca fiind sustrase.

Cercetările au mai relevat faptul că ofițerul de poliție a completat și alte procese verbale de constatare și sancționare a contravenției, din carnete pe care le primise de la secretariatul unității pentru utilizare, fără însă a înregistra documentele ulterior completării și fără a preda sumele de bani confiscate de la contravenienți.

Mihai Stănescu mai este acuzat și că, în perioada aprilie-mai 2008, a pretins și primit 3.000 de lei de la o agentă de poliție de la Postul de Poliție Buciumeni, județul Dâmbovița. În schimbul banilor, Mihai Stănescu a spus că va interveni la factori de decizie din conducerea IPJ Dâmbovița, pentru ca agenta să fie transferată la Poliția Orașului Fieni – Compartimentul de Investigare a Fraudelor, unde acesta lucra.

„La solicitarea inculpatului Stănescu Mihai, comandantul Poliției Orașului Fieni la acea vreme a acceptat ca agenta să lucreze, o perioadă de timp, la Compartimentul de Investigare a Fraudelor al acestei unități de poliție, lucru ce s-a întâmplat în cursul lunilor aprilie – mai 2008. Astfel, denunțătoarei i-a fost creată convingerea că inculpatul chiar a intervenit în sensul celor promise. După aproximativ două săptămâni de la mutarea agentei, nemulțumit de modul în care aceasta își desfășura activitatea, comandantul Poliției Orașului Fieni a dispus revenirea acesteia la postul de poliție unde era încadrată”, au mai arătat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că cei 3.000 de lei ceruți și primiți de Mihai Stănescu au fost obținuți de agenta de poliție de la părinți, care au făcut, în perioada respectivă, două împrumuturi la Casa de Ajutor Reciproc.

Pentru recuperarea prejudiciului, dar și pentru asigurarea executării măsurii confiscării speciale în cazul sumei de 3.000 de lei, anchetatorii au luat măsuri asigurătorii asupra bunurilor polițistului, până la concurența sumei de 27.327,43 de lei.

Dosarul va fi judecat de magistații Tribunalului Dâmbovița.

În acest dosar, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor Direcției Generale Anticorupție și Direcției de Informații și Protecție Internă.

Citește și