A doua zi de grevă generală în spitale, sunt asigurate doar urgențele
„Protestam din nou, în speranța că astăzi va trece ordonanța 20 prin plen. Până când acele amendamente nu trec de plen, nu avem nimic cert”, susține Mihaele Iaurum, unul dintre participanții la protest.
„Facem greva pentru echitatea salariilor. În momentul în care s-au tăiat salariile cu 25%, de fapt nu a fost 25 %, a fost 50 %, nu s-au mai recuperat nici până în ziua de astăzi. S-au tăiat sporuri. Prețurile au crescut, s-au dublat între timp. Chiar dacă se spune că s-au recuperat salariile, nu s-au recuperat. Cu 1.700 de lei pe luna nu poți să trăiești decent. Supraviețuiești, atât. Condițiile de lucru sunt ca peste tot în țară, dar nu asta e problema, ci că nu sunt angajați suficienți. Sunt blocate toate angajările de personal TESA, sanitar. E greu”, spune un alt protestatar.
„Salariile sunt de mizerie pe partea de personal tehnic. Câștigăm cam 1.200 de lei cam toți care lucrăm la 8 ore. Cei care lucreaza în schimburi iau o sută și ceva de lei în plus. Răspunderea e mare. Eu lucrez o normă și 60% peste. Nu este platită și sunt chemat și sâmbăta, câteodată și duminica. Lucrez de 22 de ani ca tâmplar în spital. Cu salariul ăsta eu nu mai am cum să fac față. De la salariu la salariu mă împrumut. Până nu avem ceva palpabil că ministerul recunoaște aceste greseli și o să ne dea drepturile reale. Vrem și noi să le avem în mână, că ne-au lăsat în aer”, a declarat Petru Visiloi, angajat al Spitalului Floreasca.
Sindicaliștii cer introducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajați, în corpul ordonanței 20, privind salarizarea. De aceeași ordonanță cer să se țină cont și în cazul a 1.500 de salariați din creșe și grădinițe. De asemenea, aceștia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 și medicii și asistentele din asistență socială să fie plătiți pe grila spitalelor neclinice.
Ministerul Sănătății a anunțat că instituție se va adresa instanței pentru a se stabili dacă greva este legală.
Luni, Federația Sanitas a mers la discuții cu ministerul Sănătății, însă negocierile au eșuat.
Comisiile reunite de Buget și Muncă au aprobat, luni, plata sporurilor pentru personalul medical la nivelul anului 2016, nu 2009 cum era până acum, precum și majorarea cu 25% a salariului de bază de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al CNAS.