A doua zi de proteste ale medicilor de familie: Sunt doctori cărora le e frică. Mulți deja și-au depus cereri de emigrare

A doua zi de proteste ale medicilor de familie: Sunt doctori cărora le e frică. Mulți deja și-au depus cereri de emigrare
Publicat: 04/01/2018, 11:49
Actualizat: 25/03/2019, 21:11

„O parte dintre noi continuă protestele, o parte nu. Sunt medici cărora le e frică. Pentru că li s-a spus că rămân fără contract, ceea ce înseamnă că te duci să vinzi gogoși în piață, nu numai tu, ci și asistenta. Mulți deja și-au depus cereri de emigrări. Dacă se va continua acest protest sau nu este mai puțin important, dar important este că decidentul nostru consideră că trebuie să ne amenințe decât să încerce să rezolve probelemele pentru care am ajuns aici. Nu am dorit să ajungem aici și aș fi vrut să văd un pic de responsabilitate și din partea decidenților și să explice măsurile pe etape, să spună fiecare pas pe care îl fac. De luni de zile cerem aceste lucruri și degeaba. Aș fi vrut responsabilitate, nu pumnul în gura”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale a Medicilor de Familie (SNMF).

Medicii de familie au început protestele de miercuri, fiind nemulțumiți de birocrația din sistemul de sănătate, manifestându-se prin neacordarea de servicii decontate de casele de asigurări de sănătate, astfel încât pacienții nu mai primesc trimiteri și rețete compensate. Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu consideră „etic și normal” ca medicii de familie care protestează față de birocrația din sistemul de sănătate să folosească pacienții în negocieri, precizând că „există loc de mai bine la finanțare”.

„90% din medicii de familie din București au semnat actul adițional la contractul cadru pentru următoarele trei luni. Noi am avut întâlniri săptămâna trecută – am participat și eu la prima parte a întâlnirii ședință de guvern. Am identificat soluțiile la problemele pe care le mai aveau domniile lor în ceea ce privește debirocratizarea. Dar așa cum se întâmplă de obicei, noi cum începem să discutăm despre debirocratizare și despre accesul pacientului, ajungem la bani. Cu toate ca am suplimentat bugetul pentru medicina primară, domniile lor sunt nemulțumiți. Eu sunt convins că exista loc de mai bine la finanțare, dar nu consider că este etic și nici normal să ne folosim de pacienți în negocieri”, a explicat Bodog.

Conform centralizării efectuate de CNAS, până acum circa 70% din medicii de familie din întreaga țară au semnat actele adiționale de prelungire a contractelor încheiate cu casele de asigurări de sănătate, potrivit unui comunicat al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Având în vedere situația creată la semnarea actelor adiționale de prelungire pentru trimestrul I al anului 2018 a contractelor încheiate de furnizorii de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, CNAS solicită medicilor de familie maximă responsabilitate față de pacienții pe care-i au în îngrijire”, precizează reprezentanții instituției.

CNAS precizează că în relația cu medicii de familie asigurații beneficiază, potrivit drepturilor reglementate de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, de Contractul-cadru pe anul 2017 și de normele metodologice de aplicare a acestui act normativ, de pachetul de servicii de bază în caz de boală sau de accident, din prima zi de îmbolnăvire sau de la data accidentului și până la vindecare.

„De asemenea, asigurații au, printre altele, următoarele drepturi: să beneficieze de pachetul de servicii de bază în mod nediscriminatoriu, în condițiile legii; să fie înscriși pe lista unui medic de familie pe care îl solicită; să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum și casa de asigurări de sănătate la care se asigură; să își schimbe medicul de familie ales, după expirarea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe listele acestuia, cu excepția situațiilor prevăzute în mod expres în Contractul-cadru”, potrivit comunicatului remis de CNAS.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”