Ministrul Sănătății Nicolae Bănicioiu, prezent la inaugurare, a precizat că Spitalul de Urgență Floreasca are o unitate de elită, prima dintr-o serie care va avea cinci sau chiar șase unități de acest fel.
„Celelalte unități vor fi deschise pe structura centrelor universitare Cluj, Timișoara, Târgu Mureș. Este important să deschidem și alte centre în țară pentru a nu mai pierde timpul cu transportul pacientului”, a mai spus ministrul.
La rândul lui șeful Secției de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă de la Floreasca, Ioan Lascăr, a spus că această unitate este unică în România și este realizată după toate rigorile internaționale.
„Acest proiect a demarat în urmă cu 15 ani. Prin amabilitatea și contribuția consistentă a Primăriei Sectorului 1, am reușit într-o anumită etapă să ridicăm o parte din această construcție. În final domnul ministru Bănicioiu ne-a ajutat cu fonduri consistente pentru dotarea acestei unități la nivelul exigenței și standardelor actuale”, a spus Lascăr.
El a mai spus că unitatea are deasupra o uzină de aer steril, singurul aer care intră în unitate, prin plafon. De asemenea unitatea are o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară, care poate fi utilizată pentru un singur pacient.
„Aceasta este unică în țară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează și este introdus într-un modul care seamănă cu unul spațial. Este închis etanș, iar în interior se realizează o presiune crescută a oxigenului, ceea ce permite oxigenarea țesuturilor fără a mai fi necesară oxigenarea pe cale sanguină și respiratorie, adică oxigenul pătrunde în țesuturi prin tegumente, având o concentrație și o presiune mult mai mare. Este una din procedurile terapeutice care ne ajută să scurtăm perioada de vindecare mai ales în cazul arsurilor cu profunzime mare”, a explicat profesorul Lascăr.
Tot în noua unitate există rinichi artificial pentru pacientul dializat, dar și un aparat de radiologie mobil pentru intervenții de ortopedie. Niciun echipament din această unitate nu pleacă într-o altă secție, în schimb medici de diverse specialități tratează pacientul ars de suferințele colaterale în această unitate.
Practic, clinica de chirurgie plastică a fost extinsã cu această nouă structură sanitară.
„Aveam 40 de paturi, acum avem în plus șase, aveam două săli de operație în departament și una la cronici, acum avem aici una pentru pacientul cu arsură gravă. Avem 3.500 de internări pe an. Această unitate este destinată în exclusivitate arșilor grav, cu peste 50% din suprafața corpului cu arsură profundă, estimăm că vor fi probabil câteva zeci pe an”, a adăugat șeful clinicii
Noua unitate ar putea deveni operațională în luna mai, după ce vor fi organizate concursuri pentru a fi angajați medici și asistente.
Pentru amenajarea centrului ministerul a alocat în intervalul 2007-2014 peste patru milioane de euro.
Construcția Unității de Arși de la Floreasca a fost realizată în întregime cu fonduri de la Primăria Sectorului 1 și a fost finalizată în 2008. Aparatura medicală a fost cumpărată din fonduri de la Ministerul Sănătății fiind alocate 4,2 milioane de euro. Alți 89.000 de euro au fost primiți din sponsorizări.