Prima pagină » Știri » A început pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva

A început pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva

A început pelerinajul Sf. Cuvioase Parascheva

Peste 300.000 de credincioşi ortodocși din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi să ajungă, în perioada 8-16 octombrie la racla cu moaștele cuvioasei Parascheva, în contextul în care Primăria municipiului Iași a plătit anul acesta peste 1 milion de lei pentru Sărbătorile Iașului, eveniment al cărei punct central îl constituie renumitul pelerinaj organizat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.

Racla Sfintei Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, a fost așezată în baldachinul special amenajat în curtea Catedralei Mitropolitane Iași.

Conform programului, pelerinajul a început sâmbătă de la ora 06.00, potrivit directorului de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor, Lucian Apopei.

Primăria Iaşi a amplasat mai multe ecrane mari în câteva locații, pentru ca cei care nu pot ajunge la slujbă să o poată urmări de la distanță.

Anul acesta s-au împlinit 381 de ani de când moaștele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iași.

În anul 1521, trupul sfintei va fi dus în Constantinopol, unde va fi păstrat pâna în anul 1641.

În acest an, domnitorul moldovean Vasile Lupu, în semn de multumire pentru ajutorul acordat patriarhului Constantinopolului primește în dar Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, astfel, racla cuvioasei ajunge în Iași în ziua de 13 iunie 1641, ramânând aici până astăzi.

Inițial, moaștele Sfintei au fost așezate în Biserica Sfintii Trei Ierarhi, însa după incendiul din data de 26 decembrie 1888, acestea vor fi mutate în Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Sunt așteptate 120 de autocare

Mii de pelerini din ţară şi din străinătate au participat, sâmbătă dimineaţă, la scoaterea în procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasă care a avut loc în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

În jurul orei 6:00, un sobor de preoţi, condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a purtat racla cu moaştele Sfintei Parascheva în procesiune.

Ulterior, aceasta a fost apoi depusă într-un baldachin special amenajat în Curtea Catedralei Mitropolitane. Preoţii vor oficia în orele următoare slujba de sfinţire a apei şi Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie, conform Euronews.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri ... vezi toate articolele

Citește și