Dan Iordăchescu s-a născut pe 2 iunie 1930, la Vanju Mare, în județul Mehedinți.
Și-a făcut studiile la Iași, întâi la Colegiul Național, apoi la Facultatea de Teatru (1948 – 1949) și apoi la Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din București (1952 – 1956), unde a fost îndrumat de o elită a pedagogiei de canto: Constantin Stroescu, Petre Ștefănescu Goangă, regizorii Jean Ranzescu, Panait V. Cottescu și dirijorul Jean Bobescu, potrivit site-ului oficial al lui Dan Iordăchescu. De asemenea, a făcut studii de canto la Salzburg (Mozarteum, 1956), Paris (1958 – 1960) și Roma (1960).
În anul al IV-lea la Conservator a câștigat trei premii extrem de importante: marele trofeu Mozart, la Salzburg, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui W. A. Mozart (1756 – 1956), trofeul aniversar Robert Schumann (1856 – moartea sa – 1956), la Berlin și Zwickau, și marele premiu de canto de la Geneva, septembrie – octombrie 1956, când s-au comemorat 75 de ani de la moartea lui Modest Mussorgsky.
A debutat în decembrie 1949, la Teatrul C.C.S. din București, în rolul Chiaburul din opereta „Cântec de viață nouă”, de Florin Comisel, fiind îndrumat vocal și tehnic de cântăreața de operă Maria Snejina. În 1951 a devenit solist al Ansamblului S.P.C., cântând numai operă.
Ca prim solist a debutat în decembrie 1956, la Teatrul de Operă și Balet din București.
De asemenea, debutul în genul și arta lied-ului a avut loc la Filarmonica „George Enescu”, unde Dan Iordăchescu a cântat lied românesc, german, francez și rus alături de ilustrul său profesor Constantin Stroescu și faimoasa soprană lirică de la Opera Română Iolanda Marculescu, în mai 1954.
În întreaga sa carieră națională și internațională, a întreprins 262 de turnee internaționale în 61 de țări, printre care Ungaria, Grecia, Turcia, Rusia, Cehia, Slovacia, Austria, Italia, Elveția, Germania, Monaco, Spania, Portugalia, Marea Britanie.
Din 1979, a avut activități pedagogice de canto, clase de masterat în SUA, Marea Britanie, Franța, Filipine, Grecia, Turcia și România, unde a fost profesor universitar la Academia de Muzică București.
A interpretat peste 45 de roluri importante de operă (în special W. A. Mozart, G. Verdi, G. Bizet), în mai mult de 1.080 de spectacole de operă, de la preclasici până la contemporani, și peste 1.500 de lied-uri în aproape 1.600 de concerte, în toată lumea.
A cântat pe cele mai prestigioase scene (Teatro alla Scala din Milano, Viena Staats Oper, Opera de Paris, operele din Seattle, Hamburg, Munchen, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Teatrul Balșoi din Moscova etc.), având ca parteneri pe Mario del Monaco, Placido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballe, Luciano Pavarotti, J. MacCracken, Franci Corelli, N. Rossi-Lemeni, G. DiStefano și alții, sub bagheta unor personalități ca Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Pretre, Zubin Mehta, M. Rostropovitch, Tullio Serafin, Sir Colin Davis etc..
De-a lungul carierei a primit numeroase distincții, printre care Meritul Cultural clasa a II-a (1964), Meritul Cultural clasa I (1968), Ordinul ”Steaua de Aur a României” în rang de Comandor (2000) etc.
Dan Iordăchescu a avut trei fiice care i-au moștenit talentul artistic: Cristina și Irina, reputate soliste de operă și concert, și Raluca Dana, fostă actriță de film, stabilită la Los Angeles.