Stelian Stoica, dirijorul Ansamblului Jidvei România, a murit, în cursul nopții de miercuri spre joi. Anunțul trist a fost făcut de foștii colegi de scenă ai artistului.
Solistul a fost apreciat în cursul vieții prin armonizările, orchestrațiile și aranjamentul programelor folclorice ale TVR – Tezaur folcloric, ale Festivalului național „Strugurele de aur” de la Jidvei, dar și ale altor manifestări culturale.
„În această noapte a plecat să dirijeze orchestra națională a îngerilor, marele dirijor Stelian Stoica! Noi, membrii Ansamblul Jidvei România și ai Orchestrei Naționale Jidvei România suntem îndurerați de această veste tragică a plecării la cele veșnice a Maestrului nostru drag!
Generații de generații de artiști, formați sau acompaniați, cu siguranță, sunt la fel de îndurerați! Cuvintele sunt puține, dar lăsăm să vorbească versurile și cântecele create cu atâta dăruire de dumnealui:
Toate-n lume sunt știute
Câte-s vrute și nevrute
Numai cele ce-i stau scrise
Omului nu îi sunt spuse
Câte-n lume bune-s rele
Știe Dumnezeu de ele”.
Odihnă veșnică, Maestre!”, este mesajul lăsat de reprezentanții Ansamblului Jidvei România, pe contul de Facebook.
Stelian Stoica s-a născut în Depresiunea Cibinului, în localitatea Orla, situată la 17 kilometri de Sibiu. A crescut în marea familie a Casei de Copii, acolo unde și-a descoperit pasiunea pentru muzică.
Regretatul dirijor își amintea, în urmă cu mai mulți ani, că în curtea orfelinatului era un difuzor unde se auzea o orchestră care îl fascina.
„Faptul că ştiam să cânt cât de cât la acordeon, în şcoala generală mă foloseau la serbări… Apoi, după ce m-am întors din armată, aveau nevoie de cineva care să se ocupe de activitatea culturală în comună.La un moment dat, un grup de copii a prezentat un dans cu ritual specific zonei noastre, Mărginimea Sibiului. Era un joc de la ceata Căluşerilor, pe care îl învăţaseră de pe la bătrâni”, explica în urmă cu ceva vreme regretatul maestru, notează antenasatelor.ro.