A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet Lucian Blaga

Publicat: 17 11. 2021, 15:12
Actualizat: 17 11. 2021, 15:14

A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet și filosof Lucian Blaga. Anunțul a fost făcut de Dan Negru.

”A murit fiica lui Blaga, Dorli Blaga.

Postarea de mai jos e degeaba de acum.

Sunt mâhnit ca n-am reușit sa-mi conving colegii din TV așa cum am scris atunci, aici…”, a scris Dan Negru pe Facebook, făcând trimitere către o postare din data de 13 octombrie:

„Am trecut pe aici acum și mi-am amintit că la Alba Iulia trăiește fiica unei legende: Dorli Blaga, fiica lui Lucian Blaga.

La 91 de ani e perfect lucidă și poveștile ei despre personalitățile pe care le-a întâlnit sunt extraordinare.

Le-aș propune colegilor mei din televiziuni, acu’ când se pregătesc programele de 1 Decembrie, să o ia în seamă pe fiica lui Blaga.

Poveștile ei vor aduce aplauze și onoare televiziunii care le va difuza.

Căutați-o pe fiica lui Lucian Blaga!

”Viața e o plimbare spre somn”, zicea tatăl lui Dorli.

Faceți o plimbare la Alba și arătați-o la TV de 1 decembrie. Cât încă se mai poate!

Tatăl ei are o statuie sau o stradă in fiecare oraș românesc…”, scria Dan Negru.

Dorli Blaga s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, Elveția unde tatăl ei, Lucian Blaga lucra în calitate de atașat de presă la Legația Română.

A studiat la Facultatea de Fizică din Cluj. În 1956 se căsătoreşte cu profesorul universitar Tudor Bugnariu. A lucrat Institutul de Documentare Tehnică IDT, dar și la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Comisia Plan Sinteză.

Din 1991 a lucrat la Senatul României în calitate de expert cu documentația privind NATO, iar apoi în calitate de consilier parlamentar la cabinetul președintelui Senatului din acea vreme, Oliviu Gherman.

Dorli Blaga a fost împuternicită de Lucian Blaga, prin testamentul său, să îi administreze opera. Fiind și deținătoarea drepturilor de autor a operei lui Lucian Blaga, ea s-a implicat puternic, în special în perioada după 1990, în munca de recuperare și valorificare a operei poetului.

A contribuit la editarea romanului postum al lui Lucian Blaga, Luntrea lui Caron, și a colaborat cu monograful Ion Bălu la redactarea celei mai complete biografii, în patru volume, Viața lui Lucian Blaga. De asemenea, a coordonat publicarea ediției critice a operei complete a lui Lucian Blaga.