A murit Lucreția Ciobanu. Interpreta de muzică populară avea 91 de ani

Publicat: 01 10. 2015, 08:37

LUCREȚIA CIOBANU a murit. „S-a stins din viață Doamna Munților, Lucreția Ciobanu!Rămas bun!”, este mesajul postat pe Facebook de realizatoare TV Iuliana Tudor.

Născută în 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Toparcea, Lucreția Ciobanu, a primit în urmă cu doi ani titlul de Cetățean de Onoare al județului Sibiu pentru modul în care a promovat folclorul din zona, scrie România TV.

„V-am cântat peste 50 de ani fiindcă v-am iubit. Nu puteam să trec peste cântecele noastre. Aveam un glas cu care eu puteam să cant orice. Nu am făcut-o pentru că mi-ați fost nespus de dragi. Niciodată  nu s-au cântat ciobanii mai mult că acum…Ne-am născut în inima țării și sunt sigură că noi avem cel mai pur folclor din Țara Românească”, spunea Lucreția Ciobanu în 2013, în ziua în care i s-a înmânat titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu, pe scena din Piață Mare a Sibiului, unde a susținut un concert de neuitat.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită „Doamna Munților” datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat . De-a lungul carierei a făcut cunoscute tradițiile și obiceiurile de Mărginimea Sibiului.

În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piața Mare din municipiul Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a ediții a festivalului de folclor Cântecele Munților, Lucreția Ciobanu a primit titlul onorific de Cetățean de Onoare al județului Sibiu.