A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite

Publicat: 23 03. 2022, 21:10
Actualizat: 23 03. 2022, 21:24
A murit Madeleine Albright, prima femeie secretar de stat al Statelor Unite / Sursă Foto: Captură - YouTube

Madeleine Albright, prima femeie care a ocupat funcția de secretar de stat al Statelor Unite, a murit, miercuri, la vârsta de 84 de ani.

Știrea morții acesteia a fost dată publicității de CNN.

Albright a fost șefa diplomației americane în al doilea mandat al lui Bill Clinton, între 1997 și 2001.

Moartea fostului secretar de stat a fost confirmată într-un e-mail trimis personalului Albright Stonebridge Group, firma de strategie globală fondată de fosta șefă a diplomației americane.

Albright a fost un personaj central al administrației Clinton. Înainte de a fi numită în funcția de secretar de stat, ea a fost ambasadoarea SUA la ONU în primul mandat al lui Clinton la Casa Albă.

SUA, în special în Irak și Balcani, au construit coaliții internaționale și au intervenit ocazional militar pentru a retrage regimurile autocratice, iar Albright – un „idealist pragmatic” autoidentificat care a inventat termenul „multilateralism asertiv” pentru a descrie politica externă a administrației Clinton – s-a bazat pe experiența ei de viață, crescând într-o familie care a fugit de naziști și comuniști în Europa de la mijlocul secolului XX pentru a-și modela viziunea asupra lumii.

Ea a văzut SUA drept „națiunea indispensabilă” atunci când a fost vorba de a folosi diplomația susținută de folosirea forței pentru a apăra valorile democratice din întreaga lume.

„Știu că bărbații și femeile americani în uniformă sunt întotdeauna pregătiți să se sacrifice pentru libertatea, democrația și modul de viață american”.