A murit Melania Ursu. Actrița Teatrului Național din Cluj avea 75 de ani

A murit Melania Ursu. Actrița Teatrului Național din Cluj avea 75 de ani

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marți, de Teatrul Național din Cluj-Napoca, actrița Melania Ursu a încetat din viață luni.

„Ne-a părăsit fulgerător la început de an actrița Melania Ursu (16 iunie 1940 – 11 ianuarie 2016). Absolventă a Institului de Artă Teatrală și Cinematografică «I.L. Caragiale» din București, promoția 1961, clasa regizorului profesor Moni Ghelerter, Melania Ursu a făcut parte dintr-o generație de aur, fiind colegă cu marii artiști Marin Moraru și Gheorghe Dinică. Cariera și viața ei de după absolvire s-a confundat, mai bine de o jumătate de veac, cu scena și viața Naționalului clujean, pe care a onorat-o cu nu mai puțin de optzeci de roluri. Talentul ei s-a făcut remarcat de la primele apariții”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Teatrului Național din Cluj-Napoca au arătat că actrița, care a murit în urma unor probleme de sănătate, a fost „o personalitate teatrală vie, ardentă, cu multiple fațete”.

„A fost hărăzită în aceeași măsură pentru tragedie, dramă și comedie. A avut șansa marilor întâlniri. A jucat sub îndrumarea unor regizori importanți ca Ion Olteanu, Alexa Visarion, Mihai Măniuțiu, Victor Ioan Frunză, dar în primul rând fastă i-a fost întâlnirea în anii formării cu regizorul Vlad Mugur, directorul de atunci al Naționalului. Memorabilă a rămas creația ei în «Corifeea din Ifigenia în Aulis». Vigoarea înfățișării sale, marea capacitate de emoție, ușurința cu care impresiona, într-un cuvânt libertatea ei de expresie crea în fiecare reprezentație magia proprie spectacolului de teatru, ce trece pe nesimțite de pe scenă în sufletul spectatorului vrăjit”, se arată în comunicatul Teatrului Național.

Pe lângă teatru, Melania Ursu a jucat și în filme, interpretând rolurile doamna Chiajna în „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu”, regia Malvina Urșianu, Pelaghia Roșu în „Munți în flăcări”, regia Mircea Moldovan, Vica în „Pădureanca” și „Flăcări pe comori”, ambele în regia lui Nicolae Mărgineanu, Ana în „Iarba verde de acasă”, regia Stere Gulea, Irina în „Mere roșii”, regia Alexandru Tatos.

„O altă latură a talentului ei s-a afirmat în cea de pedagog, motiv pentru care o scurtă perioadă a părăsit Clujul pentru Institutul de Teatru de la Târgu Mureș. A revenit la Cluj și în anii ’90 a făcut parte din primii profesori care au predat la reînființata Facultate de Teatru. A fost un profesor exigent, în același timp dedicat și atent, pentru generații de actori, pe care i-a format la Cluj sau Târgu Mureș și pe care i-a urmărit și încurajat și după terminarea studiilor”, au precizat reprezentanții teatrului clujean.

De-a lungul carierei, Melania Ursu a fost distinsă cu numeroase premii, precum Premiul revistei Teatrul pentru rolurile din „Opinia publică” de Aurel Baranga și „Un vis în noaptea miezului de vară” de W. Shakespeare (1970), Premiul de interpretare feminină pentru rolul din „Pasărea Shakespeare” de D. R. Popescu la Festivalul de Artă Teatrală, Iași (1975), Premiul de interpretare feminină pentru rol secundar doamna Chiajna în filmul „Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu” (1979), Premiul I de interpretare pentru rolul Ea din „Cerul înstelat deasupra noastră” de Ecaterina Oproiu, la Festivalul Național de Teatru „Cântarea României” (1985).

„La Galele UNITER 2012, a primit cea mai înaltă recunoaștere a breslei actoricești: Premiul pentru întreaga activitate. A fost distinsă cu Medalia Meritul Cultural clasa I (1967); Ordinul Meritul Cultural clasa IV (1969), Ordinul Național Pentru Merit, în grad de Cavaler (2002)”, se mai arată în comunicatul Teatrului Național.

Înmormântarea Melaniei Ursu va avea loc, joi, la ora 14.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, iar corpul neînsuflețit al acesteia va fi depus, joi, între orele 10.00 și 13.30, în foierul Teatrului Național.

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Rezultate parțiale BEC prezidențiale 2024 în țară și în Diaspora. Călin Georgescu, pe primul loc....
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Se schimbă permisele, cu examen auto susținut din nou obligatoriu. Ce șoferi îl vor da
Vești proaste pentru Craciun. Probleme cu carnea de porc
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...