A murit una dintre cele mai cunoscute scriitoare din România. Elisabeta Lăsconi avea 59 de ani
„A trecut în neființă prietena mea Elisabeta. Cunoscută sub semnătura de Elisabeta Lăsconi ca autoare de eseuri, cronici și articole de critică literară, sub numele de Elisabeta Roșca ca emerită profesoară de literatura română la Colegiul Goethe din București și drept Elisabeta Lăsconi Roșca pe copertele unor manuale de limba și literatura română pentru colegiu”, a anunțat Denisa Comănescu, directorul general al Humanitas Fiction, duminică seară, pe contul său de pe rețeaua de socializare Facebook.
„Luna trecută i-a apărut a treia carte la Editura Meronia, o culegere de 40 de eseuri comparatiste cum nu a făcut nimeni până la ea, ‘Cărți pereche în literatura română și universală’. A trăit în literatură și pentru literatură: cu efervescență, cu pasiune nesfârșită. A fost cel mai bun om pe care l-am cunoscut și de care m-a legat o lungă și profundă prietenie. Cu o rară decență a luptat cu boala cea necruțătoare până în ultimele clipe. Dumnezeu s-o odihnească în pace pe Elisabeta!”, a mai scris Denisa Comănescu.
Aceasta a precizat, pentru MEDIAFAX, că Elisabeta Lăsconi a murit la un spital din București.
Trupul neînsuflețit al acesteia va fi depus luni, după ora 13.00, la Biserica Precupeții Noi din strada Ernest Broșteanu, din București. Slujba de înmormântare va avea loc marți, la ora 12.00, la Biserica Precupeții Noi, iar înmormântarea va fi marți, la ora 13.30, în incinta cimitirului Bisericii Evanghelice Lutherane, din București.
Elisabeta Lăsconi s-a născut pe 2 februarie 1957, la Densuși. A urmat Facultatea de Limba și literatura română, pe care a absolvit-o în 1980, secția română-franceză. A fost doctor în litere. A susținut doctoratul în 1998 cu o teză despre Sorin Titel, publicată în două cărți („Oglinda lucioasă, oglinda aburită”, Editura Amarcord, 2000; „Sorin Titel, Ciclul bănățean”, Editura Univers, 2000).
În ceea ce privește publicistica literară, Elisabeta Lăsconi a avut colaborări la revistele Adevărul literar și artistic (serii de articole -„Mito/s/critice”, „Cărți pereche” și interviuri cu traducători – „Cei fără nume pe copertă”), Caiete Critice, România literară, Viața Românească (seria „Cărți paralele”), Ziarul de duminică (rubrica „Ficțiune la feminin”), Observator cultural și Cultura.
Într-un interviu acordat în anul 2011 scriitorului Stelian Țurlea și publicat în Ziarul de duminică, Elisabeta Lăsconi spunea că are o calitate esențială, aceea de cititor.
„Cred că sunt doar un pasionat cititor, de aici vine și impresia (pură impresie!) că știu tot ce se întâmplă pe piața editorială, în zona traducerilor”, spunea Elisabeta Lăsconi.
Aceasta a predat la mari licee din București, la Colegiul Goethe, dar și la Facultatea de Litere din Capitală. De asemenea, Elisabeta Lăsconi a cosemnat seria de manuale alternative de limba și literatura română pentru colegiu, de la Editura Art.
Elisabeta Lăsconi are o fată, Diana Roșca.