A murit Vintilă Mihăilescu. Renumitul antropolog avea leucemie
Antropologul și profesorul Vintilă Mihăilescu a încetat din viață, duminică, la vârsta de 68 de ani după o lungă luptă cu leucemia.
„Este o pierdere uriașă pentru societatea pe care ne-a ajutat de atâte ori s-o cunoaștem și s-o înțelegem mai bine, mai atent, mai nuanțat. Multora dintre noi ne-a fost profesor, iar datorită lui, antropologia a devenit în România ultimelor decenii un teren mult mai viu și o unealtă mult mai întrebuințată. Rămâne, însă, în urmă, o muncă uriașă, pe care ne-a împărtășit-o tuturor cu generozitate, și pentru care îi suntem foarte recunoscători”‘, anunță Scena9.ro, pe pagina de Facebook.
„Omul acesta minunat, colegul și prietenul nostru Vintilă Mihailescu…ne-a lăsat amintirile, vocea, zâmbetul, cărțile, școala lui de antropologie, tributul lui de drag și înțelegere de oameni. Astăzi a plecat dintre noi.
Dumnezeu să îți răsplătească toată urma frumoasă lăsată pe pământ!”, a mai scris profesorul universitar Mihaela Miroiu.
Cercetările sale antropologice rămân să fie descoperite de generatiile ce vor urma.
„Dacă ar fi să numesc obsesia profundă care pare a fi ordonat hoinăreala mea «antropologică», aş spune că ea poate fi rezumată într‑o dublă perplexitate: De ce dracu’ nu se înţeleg oamenii între ei? şi, simultan, Cum Dumnezeu reuşesc totuşi oamenii să se înţeleagă între ei? Pe parcursul a peste zece ani, am petrecut una sau mai multe luni pe an în Novaci (jud. Gorj), mirându‑mă cum este posibil ca «pământenii» să fie atât de diferiţi de «ungureni», şi unii şi alţii fiind ţărani, români, ortodocşi, ba chiar trăind împreună de un secol‑două. La fiecare revenire în teren, inventam alte probe şi urmăream Diferenţa în alte planuri de manifestare. La fiecare întoarcere de pe teren, făceam noi «motoraşe», încercând să dăm o altă explicaţie acestor diferenţe. S‑ar putea oare ca mecanismele de diferenţiere întrevăzute în cazul ungurenilor şi pământenilor să fie doar o ipostază a mecanismelor de producere a Diferenţei în general? Ar fi posibil atunci ca diferenţele din Novaci să fie un «studiu de caz» al diferenţierii umane în general?” (Vintilă Mihăilescu)
Vintilă Mihăilescu – profesor de antropologie şi director al Departamentului de Sociologie din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A fondat, în 1990, Societatea de Antropologie Culturală din România şi a publicat, printre altele, volumele Antropologie. Cinci introduceri (Polirom, 2007), Scutecele naţiunii şi hainele împăratului (Polirom, 2013) şi Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului (Cartier, 2013).
Sursă foto: Facebook Mihaela Miroiu