Prima pagină » Știri » A renunțat la spitalele DE TOP din SUA pentru a conduce un CĂMIN de bătrâni la Cluj. Povestea impresionantă a lui Robert Simon

A renunțat la spitalele DE TOP din SUA pentru a conduce un CĂMIN de bătrâni la Cluj. Povestea impresionantă a lui Robert Simon

Robert Simon a fost asistent medical în cele mai mari spitale din SUA, dar s-a întors în România pentru a administra un cămin de bătrâni în județul Cluj

Robert Simon, un sălăjan de 48 de ani, fost asistent medical la spitale de top din SUA, s-a întors în țară și conduce un cămin de bătrâni în județul Cluj. Viziunea sa este că pe primul loc trebuie puse nevoile vârstnicilor și vrea să schimbe mentalitățile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Robert Simon era inginer zootehnist când a plecat în Statele Unite ale Americii, în 2002, când a câștigat Loteria Vizelor, iar acolo a încercat mai multe meserii, dar a ajuns să devină asistent medical licențiat.

„La începutul aventurii mele americane, lucram la o fabrică, alături de mulți români. În timpul liber am mers să lucrez voluntar la un spital din localitatea unde locuiam, Ann Arbor, din statul Michigan. Astfel, pur și simplu m-am îndrăgostit de lumea medicală și am decis că asta vreau să fac în viață. M-am înscris mai întâi la o școală de infirmieri, apoi am urmat o facultate de asistenți medicali”, a declarat Simon corespondentului MEDIAFAX.

Românul a obținut a doua sa licență în 2008. Inițial, a fost angajat la St. Joseph Mercy Hospital, din Ann Arbor, spitalul unde făcuse voluntariat, apoi s-a transferat la Detroit Medical Center. Cel mai mult i-a plăcut să lucreze la Henry Ford West Bloomfield, un spital cu 191 de paturi de lângă Detroit.

„Aici mă ocupam de unități monitorizate. Erau bolnavi cu diverse afecțiuni grave la inimă sau plămâni, care nu erau la terapie intensivă, dar aveau nevoie de multă atenție. Am lucrat la spitale foarte moderne, foarte apreciate, unde veneau să se trateze oameni din întreaga lume”, a detaliat românul.

La „Henry Ford”, Simon s-a simțit apreciat și respectat, iar după un timp, a ajuns chiar să le predea meserie studenților.

„Le-am predat un an studenților de la >, care veneau în practică la spitalul Henry Ford. Am fost responsabil pentru opt studenți. I-am învățat să pună branule și să facă perfuzii, să facă injecții, să asculte pacienții la inimă și multe altele. Nu era ceva simbolic. În final, fiecare student ajungea să răspundă direct de 2-3 pacienți”, a arătat bărbatul care are rădăcini sălăjene.
Acesta a explicat că spitalul de lângă Detroit este unul dintre cele mai spectaculoase din lume din punct de vedere al arhitecturii, interiorul fiind asemenea unui mall, cu cinema și spații de servicii.

Românul întors de la „Henry Ford” își amintește că în amfiteatrul unității a concertat, când el era angajat acolo, celebrul muzician Andre Rieu.

„În Statele Unite funcționează conceptul de meritocrație. Dacă ești bun, >, cum spun ei, poți ajunge oricât de sus. La spitalul Henry Ford, nu existau diferențe între angajații spitalului. Lucrau cot la cot medici cu asistenți și se respectau între ei. Am văzut asistenți cel puțin la fel de apreciați ca unii dintre medici. Tot conceptul se baza pe spirit de echipă și pe colaborare interdisciplinară”, a mai spus asistentul medical.

Robert Simon și-a dorit să învețe toate secretele meseriei în Statele Unite, pentru ca apoi să o practice cât mai competent acasă. A revenit în România cu gândul să deschidă un cămin de bătrâni. După multe căutări, și-a îndeplinit această dorință. A deschis, în parteneriat cu Primăria comunei Buza, județul Cluj, un astfel de cămin, construit din fonduri europene și care funcționează din noiembrie 2017, cu o capacitate de 30 de locuri.

Am visat să deschid un cămin de vârstnici într-o zonă liniștită, cum era și spitalul Henry Ford, în spațiul plin de calm de la Oakland County. Iar la Buza așa este. Am format o familie, iar clienții sunt >. Viziunea mea este simplă și umană: pe primul loc trebuie puse nevoile vârstnicilor. Pare banal, dar nu este, credeți-mă. Le verificăm parametrii de sănătate permanent și raportăm familiei orice schimbare de stare, urmărim programările la medici și îi ducem noi la cabinet, le ridicăm medicamentele atunci când se poate sau îi transportăm la farmacie. Suntem atenți inclusiv la nevoile lor de socializare. Le stabilim meniul în funcție de afecțiuni, gătim sănătos și urmărim hidratarea fiecăruia dintre vârstnici. Încercăm să le satisfacem toate cerințele, pentru că așa este în familie. Dacă i se face cuiva poftă de slănină prăjită sau de cașcaval răzuit peste salată, asta facem. Cu măsură, în cazul slăninei… Ceea ce ne deosebește de alții este mentalitatea. Cu toții putem ajunge în situația aceasta și cu toții ne vom dori să ne păstrăm demnitatea, la orice vârstă”, a explicat Simon.

Încetul cu încetul, persoane vârstnice au început să vină la noul cămin condus de Robert Simon.

„Îi mulțumesc lui Dumnezeu că am ajuns aici. Mă simt foarte bine, sunt mulțumit de alimentație și de tratament. E o casă de binefacere„, a spus Ștefan Szekeres, care are 90 de ani, el fiind unul dintre vârstnicii de la căminul din Buza.

Un alt vârstnic, de 88 de ani, Irimia Borșoș, a menționat că a ajuns la căminul condus de Robert Simon în urma unui accident vascular, iar aici trăiește cele mai frumoase zile ale bătrâneții sale, fiind tratat cu respect.

Citește și