Simpatizanții Partidului Socialiștilor (PSRM) și cei ai Partidului Politic Partidul Nostru (PPPN) s-au adunat inițial în fața Parlamentului, iar ulterior s-au deplasat în Piața Marii Adunări Naționale, alăturându-se susținătorilor Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”.
„Le-am cerut alegeri și le-am spus cum pot să le organizeze. Fac apel, fără provocări, calm să protestăm. Categoric să nu vă lăsați pradă provocărilor, noi promitem că vom avea grijă de toți”, a spus Igor Dodon, președintele PSRM, în fața mulțimii.
Renato Usatîi, președintele PPPN, a menționat că își dorește ca vocea poporului să fie auzită, să le demonstreze tuturor, inclusiv partenerilor externi, că oamenii nu sunt o turmă de oi care să fie condusă de oligarhii „ce-și cumpără câte cinci televiziuni și sperie poporul”.
Andrei Năstase, președintele proiectului politic „Partidul Platforma Demnitate și Adevăr” a subliniat că el niciodată nu s-ar fi gândit că poate să stea pe o scenă cu Igor Dodon și cu Renato Usatîi, dar acum trebuie să fie unite toate forțele care își doresc alegeri anticipate democratice. „Această putere este nelegitimă, legitim este doar poporul deșteptat. Ne adresăm partenerilor să nu dea niciun bănuț acestei guvernări criminale”, a precizat Andrei Năstase.
După aproximativ o oră de proteste în Piața Marii Adunări Naționale, mulțimea a pornit în coloană către Curtea Constituțională, pentru a cere răspuns la sesizarea depusă de socialiști privind legalitatea învestirii Guvernului Filip.
Ulterior, coloana va merge către Președinție pentru a-i cere șefului statului să-și abroge decretul de numire a Guvernului. După aceasta, protestatarii intenționează să ajungă la televiziunea publică Moldova 1, pe care o acuză că manipulează opinia publică și nu reflectă adevărul despre proteste.
Parlamentul moldovean a aprobat miercuri Guvernul condus de Pavel Filip, un vicepreședinte al Partidului Democrat, aflat la putere, însă votul a fost urmat de proteste violente la sediul Legislativului. Membrii noului Guvern au depus jurământul, în cursul nopții de miercuri spre joi, la sediul Președinției.
Deputații socialiști au depus ulterior o contestație la Curtea Constituțională, în care cer anularea votului din Parlament pentru Guvernul condus de Pavel Filip, pe motiv că Executivul a fost învestit cu încălcarea legislației și, prin urmare, este ilegal.