Proprietarii restaurantelor din România caută să își recupereze pierderile din ultimele luni impunând clienților o așa-zisă „taxă Covid-19”! Situația întâlnită în tot mai multe localuri a fost semnalată deja autorităților, iar ANAF a oferit o reacție categorică: „Taxa nu are suport legal”.
Cu toate acestea, patronii de terase și restaurante continuă să ignore legile statului și își suprataxează consumatorii după bunul plac. Împrumutând modelul țărilor din Occident, cârciumarii români au introdus în nota de plată „taxa Covid-19”, practicată și în multe state americane.
„Am pus-o din cauza costurilor de distanţare socială ale restaurantului. Şi pentru că toată lumea făcea aşa. Şi celelalte restaurante, şi dentiştii”, s-a justificat un proprietar de restaurant pentru economica.net. El și-a taxat clienții care i-au trecut pragul cu 5 lei la fiecare notă de plată.
Pe de altă parte, ANAF are o poziție fermă. „Taxa aceasta nu are niciun suport legal”, zice Fiscul.
În cel mai bun caz, ea taxa Covid-19 „poate fi considerată un cost comercial, ca toate celelalte, preţul unui serviciu”. Însă, atenție, taxa Covid-19 trebuie „comunicată clientului din capul locului şi nu este aruncată la final, fără ştiinţa lui, pentru că atunci poate intra în aria Protecţia Consumatorului”.