Prima pagină » Știri » Academia de Informații a SRI cere în instanță anularea a peste 30 de diplome de doctor obținute fraudulos/ Printre „doctorii” cu verdicte de plagiat sunt și fiica, ginerele și secretara lui Gabriel Oprea

Academia de Informații a SRI cere în instanță anularea a peste 30 de diplome de doctor obținute fraudulos/ Printre „doctorii” cu verdicte de plagiat sunt și fiica, ginerele și secretara lui Gabriel Oprea

Academia de Informații a SRI cere în instanță anularea a peste 30 de diplome de doctor obținute fraudulos/ Printre „doctorii” cu verdicte de plagiat sunt și fiica, ginerele și secretara lui Gabriel Oprea

Academia Națională de Informații ”Mihail Viteazul” a SRI cere în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, după ce, în 2019, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a emis verdicte de plagiat în cazul acestora. În total, 32 de procese au fost deschise la Curtea de Apel București pentru tot atâtea cazuri de plagiat confirmate în 2019 și 2020 de CNATDCU la Academia SRI prin decizii de retragere a titlului de doctor.

Demersul ANI a SRI vine după ce, anul trecut, Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a emis verdicte de plagiat în cazul acestora, potrivit pressone.ro, care citează un răspuns al Biroului de presă al SRI.

Academia Naţională de Informaţii Mihail Viteazul -UM 0418 Bucureşti cere în instanță anularea a 32 de titluri de doctor

Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost înregistrate în data de 13 iulie 2020 la Curtea de Apel București, conform informațiilor obținute de pressone.ro de la Biroul de Presă al SRI. Alte două dosare au fost deschise de Academia SRI ulterior în data de 25 august.

Printre cei chemați în judecată pentru a li se anula diploma de doctor după ce au fost declarați plagiatori de către CNATDCU se numără nume grele în comunitatea de intelligence și securitate din România.

Astfel, potrivit datelor înregistrare pe portalul instanțelor de judecată, SRI – Academia Naţională de Informaţii Mihail Viteazul -UM 0418 Bucureşti, prin Direcţia Juridică, cere „anularea actului administrativ”, respectiv a titlului de doctor, în cazul generalului SRI (r) Sorin Gabriel Cozma – fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI, a generalului SRI (r) Dumitru Dumbravă – fost șef al Direcției Juridice a SRI, a generalului SPP (r) Gabriel Naghi – fost șef al Serviciului de Pază și Protecție (SPP) pe vremea președintelui Ion Iliescu, între decembrie 2000 – decembrie 2005.

Pe lista celor care au obținut fraudulos titlurile de doctor se numără și Radu Stroe – fost ministru PNL de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014), Daniel Andrei Moldoveanu – fost consilier de stat al președintelui Traian Băsescu și fost șef al Comunității Naționale de Informații, Romeo Raicu – fost parlamentar PDL și fost președinte al Comisiei parlamentare de control a activității SIE.

Printre doctoratele coordonate de fostul vicepremier, general (r) Gabriel Oprea, se numără cel al Anei Maria Tudor (fostă Oprea) – fiica lui Oprea, el însuși cu verdict de plagiat, Alexandru Marius Tudor – ginerele lui Gabi Oprea și Adela Loredana Neagu (fostă Popescu) – secretara lui Oprea.

În cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabi Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în 2018, dar a făcut recurs.

Demersul juridic este o noutate absolută și vine după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a educației naționale a fost modificat

Demersul juridic reprezintă o noutate absolută și vine după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a educației naționale a fost modificat în data de 21 iulie 2019, astfel încât diploma de doctor a unei persoane care a plagiat în teza de doctorat nu este retrasă odată cu titlul, ci trebuie anulată de o instanță de judecată, iar termenul de introducere a acțiunii judecătorești de către universitatea emitentă este de un an de la data retragerii titlului științific.

Potrivit noului text de lege, titlul de doctor încetează să mai producă efecte juridice din momentul comunicării dispoziției de retragere a acestuia, adică după de ministrul Educației semnează ordinul de retragere a titlului, însă diploma de doctor poate fi revocată sau anulată exclusiv prin hotărârea definitivă a unei instanțe judecătorești.

„Valul” fără precedent de acțiuni în instanță introduse de Academia Naţională de Informaţii Mihail Viteazul vine la „limita” termenului în care instituția solicita în instanță retragerea titlurilor de doctor obținute fraudulos.

 

 

Citește și